Gemeente Utrecht
Proef: gezinnen met ernstige problemen krijgen één aanspreekpunt
Gezinnen waar meerdere problemen spelen, hebben goede hulp nodig. Om de begeleiding te verbeteren start de gemeente Utrecht, in samenwerking met de provincie, deze maand met de proef 'wraparound care'. Er komt één hulpverlener per gezin als eerste aanspreekpunt. Daarnaast wordt meer dan voorheen uitgegaan van de eigen kracht van het gezin.
Nu houden zich meestal verschillende hulpverleners bezig met gezinnen die met meer problemen kampen. Daarbij is te vaak sprake van onvoldoende onderlinge afstemming. De problemen die spelen kunnen bijvoorbeeld psychische klachten van de ouders, verslaving of schulden zijn.
Eén gezin, eén plan
In de proef staan de eigen kracht van het gezin en het herstel van het gewone leven centraal. Eén gezin, één plan is het uitgangspunt. Eén hulpverlener houdt als eerste aanspreekpunt het contact met het gezin. Hij/zij bepaalt samen met het gezin welke hulpverleners er verder betrokken worden. Het gezin denkt actief mee over de beste oplossing en doet zelf voorstellen voor het verbeteren van hun situatie.
Wethouder Rinda den Besten (Jeugd): 'De meeste kinderen in Utrecht groeien gezond en zonder problemen op. Maar er zijn ook gezinnen met meerdere ernstige problemen. In zo'n gezin steken nu verschillende - soms heel veel - hulpverleners een beetje tijd. Dat wordt per gezin één centraal iemand die er veel tijd in steekt.'
De proef 'wraparound care' is een maatregel die volgt uit de Nota Opvoedingsondersteuning. Hierin staat hoe de gemeente Utrecht de kwaliteit van de zorg voor de jeugd wil verbeteren. De nota werd voor de zomer door burgemeester en wethouders vastgesteld.
Gemeente Utrecht