Gemeente Elburg


WMO raad
Gemeente
Elburg

Verslag gehouden vergadering:

Datum: 7 september 2009
Afwezig met kennisgeving:

- Bert van Apeldoorn

- Gerrit Magré


1. Opening:

De voorzitter opent om 19.30 uur deze eerste vergadering na de vakantieperiode en heet eenieder van harte welkom in het bijzonder de gasten van vanavond, wethouder Gerard van de Velde en beleidsmedewerker Gert Gerritsen.


2. Mededelingen:

o Congres van de Wmo-koepel op 24 september is vol geboekt o De secretaris heeft van de Hr. Jonkman een bericht ontvangen dat de besparingsbijdragen (zie pt 8 van de agenda) zullen worden terug betaald. De wethouder zal bij dat agendapunt e.e.a. toelichten.


3. Post:

o Brief van de Hr. Jonkman i.v.m. besparingsbijdragen. o Namens de Wmo-raad aan de Hr. Jonkman een brief gestuurd met de mededeling dat het onderwerp op de vergadering van 7 september aan de orde zal komen. o Van Wmo-adviesgroep een overzicht van workshops en trainingen. o Van Koepel Wmo-raden de visie en werkwijze van de Koepel (via mail naar leden). o Van Koepel Wmo-raden de discussienota (via mail naar leden). o Van Koepel Wmo-raden Congres in de RAI te A'dam (via mail naar leden). o Agenda en stukken voor de vergadering van de Regiegroep ouderen en Gehandicapten van 14 september.


4. Vast stellen agenda:

Agenda blijft ongewijzigd.


5. Verslag vorige vergadering:

Het advies zoals vermeld in pt. 2 van het verslag zal worden aangepast conform de voorstellen van de Wmo-raad. De notulen van de vergaderingen zoals die tot nu toe worden vastgelegd zijn geen formele stukken. In de volgende vergadering zal dit aan de orde komen. De notulen worden ongewijzigd goed gekeurd.


6. Participatiefonds (oriënterende bespreking):

De Wet participatiebudget (Wp) is op 1 januari 2009 ingevoerd en bundelt de gemeentelijke middelen voor volwasseneneducatie. De gemeente krijgt de ruimte voorzieningen aan te bieden aan een brede doelgroep, namelijk iedereen van achttien jaar en ouder. Daarnaast kunnen de doelgroepen worden onderscheiden in re-integratie, educatie en inburgering. De onderliggende wetten,Wet werk en bijstand (Wwb), Wet inburgering (Wi) en de Wet educatie en beroepsonderwijs (Web), blijven van kracht. De notitie moet gezien worden als een handvat voor een gesprek. De ambitie van de gemeente is om de samenhang van de wetten te versterken. De taak
1




van de gemeente is om voorwaarden te scheppen waarbij de realiteit in het oog gehouden moet worden en de regiefunctie behouden blijft. Dit visiedocument zal worden afgestemd in de regio waarna het aan de Wmo-raad zal worden aangeboden voor advies.


7. Buurtzorg (oriënterende bespreking):

Het conceptplan Buurtproject is ontstaan uit ideeën tijdens bijeenkomsten rond de Wmo. Het plan moet gezien worden als een combinatie van wijkgericht werken, mantelzorg, informele zorg en vrijwilligerswerk. De gemeente is de trekker van dit initiatief en het doel is om door middel van de opbouwwerker met behulp van de wijkbewoners, die dit later zullen overnemen, een laagdrempelige organisatie op te zetten. Meerdere instanties zoals wijkcomités, wijkagent, kerken, stichting Wiel etc. zijn hierbij betrokken. De bedoeling is om met twee pilots te starten en wel in buurten die van elkaar verschillen zodat van de ervaringen gebruik kan worden gemaakt. De Wmo- raad is een groot voorstander van dit initiatief.


8. Individuele voorzieningen: (e.e.a. n.a.v. de brief van de Hr. Jonkman)

Wethouder van de Velde geeft een toelichting over de acties die genomen zijn en gaan worden met betrekking tot de besparingsbijdragen. De besparingsbijdragen zijn in het verleden in eenenzestig gevallen ten onrechte geïnd en zullen worden terug betaald. Per 1 januari 2010 gaat een eigen bijdrage gelden. De mensen die het betreft en de diverse instanties zullen worden geïnformeerd. De secretaris heeft de Hr. Jonkman middels een brief laten weten dat, gelet op datgene wat de wethouder heeft mede gedeeld, de Wmo-raad geen redenen meer ziet om inhoudelijk op zijn brief in te gaan.


9. Overleg met wethouder van de Velde:


- Oriënterende bespreking uitvoeringsplan Wmo 2010: In het uitvoeringsplan zijn de lopende activiteiten donker gearceerd. Met betrekking tot de andere punten volgt komende maand een definitieve versie. Hierin worden ook de punten opgenomen die doorlopen van 2009 naar 2010 D e gemeente is met de provincie en 't Huiken in gesprek over het Centrum voor jeugd en Gezin.
De Doorzonscan start op 1 oktober.
- Evaluatie samenwerking Wethouder / Wmo-raad: In Elburg is het gelukt een Wmo-raad te formeren met een brede samenstelling. De raad is op de goede weg en beantwoordt aan de verwachtingen. De contacten met de wethouder en de beleidsmedewerker verlopen prima. Vanuit de vergadering kwamen voor de wethouder nog een paar vragen:
- Graag duidelijke en leesbare stukken
- De tijspanne is veelal te kort
- De taken voor de doelgroepen zijn eigenlijk te uitgebreid


10. Stand van zaken werkgroepen:


- Cor Pieters gaat in gesprek met de ambtenaar voor jeugdzaken om afspraken te maken over de samenstelling van de klankbordgroep om samen de notitie jeugdbeleid te bespreken en te komen tot een pre-advies.
Op 30 september vergadering van kerken waarbij de Wmo op de agenda staat. Op 18 september is er een Conferentie op de Gereformeerde Hoge School te Zwolle. Een maatschappelijke stage bij de kerken is niet echt praktisch, er wordt over nagedacht.
- Peter van den Burg , Werkgroep Regiotaxi Het verslag van de Gebruikersgroep zal door de secretaris via e-mail aan de leden worden verstuurd.

- Henk Visch, de zorgleverancier moet op 24 uur basis bereikbaar zijn. Per 1 januari 2010 wordt het PGB tarief verhoogd.

- Wim van de Worp, Seniorenraad komt op 0909 bijeen om functies te verdelen.
- Ronald zal deel uit gaan maken van de werkgroep van Henk Visch en Peter van den Burg.


2





11. Rondvraag:

Geen aanmeldingen.


12. Sluiting:

Geen punten meer aan de orde zijnde sluit de vz de vergadering onder dankzegging voor de aanwezigheid en de inbreng.

Elburg, 5 oktober 2009

J. Wierts B. Hemming

Secretaris Voorzitter


3