A&F Agrotechnology & Food Innovations
6 okt 2009
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group
Het eten van meer vis lijkt geen effect te hebben op de gezondheid van
de dikke darm. Ook is er geen verschil gevonden tussen het eten van
zalm of kabeljauw. Er zijn dus ook geen aanvullende aanwijzigingen
gevonden dat visconsumptie kan bijdragen aan een lager risico op dikke
darmkanker, waarvoor eerder aanwijzingen zijn gevonden. Gerda Pot
promoveerde 2 oktober op dit onderzoek bij Wageningen Universiteit,
afdeling Humane Voeding.
In dit onderzoek hebben 140 proefpersonen gedurende zes maanden twee
extra porties zalm of kabeljauw per week gegeten. Er is bekeken of er
veranderingen te zien waren in biopten genomen uit de darm, en deze
zijn vergeleken met materiaal van 70 personen die geen extra vis
hadden gegeten. In de darm waren geen verschillen te zien in celdeling
en celdood tussen de personen die wel en geen extra vis hadden
gekregen. Dit kan mogelijk deels verklaard worden door het feit dat
deze personen allemaal al viseters waren voordat ze aan de studie
begonnen.
Consumptie van vis is niet de enige mogelijke factor ter vermindering
van het risico op dikke darmkanker. Zo kan een voeding met matige
consumptie van rood vlees en alcohol, een verlaagde hoeveelheid
abdominaal lichaamsvet en voldoende lichaamsbeweging bijdragen aan een
verlaagd risico op dikke darmkanker. Aangezien visconsumptie het
risico op hart- en vaatziekten verlaagt, blijft het van belang om twee
maal per week vis te eten.