KNHS

Tien jaar Rabo Talentenplan: "Wij leiden geen verliezers op" 6 oktober 2009
Tien jaar Rabo Talentenplan

ERMELO (KNHS) - Het Rabo Talentenplan, het ambitieuze talentontwikkelingsplan van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, bestaat tien jaar. Dat werd maandag 5 oktober feestelijk gevierd met voordrachten van prestatiemanager NOC*NSF Ad Roskam en voetbaltrainer Foppe de Haan. Daarnaast werd een boekwerk gepresenteerd waarin het Rabo Talentenplan centraal staat en waarvan het eerste exemplaar werd aangeboden door dressuuramazone Anky van Grunsven aan de heer Van Schijndel, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland. Foppe de Haan zette in zijn betoog de essentie van het Rabo Talentenplan voor een gehoor van ruim tweehonderd in de hippische sport werkzame trainers ijzersterk neer: "Wij leiden geen verliezers op".

Marlies van Baalen, Gerco Schröder, Gert-Jan Bruggink en Tim Lips zijn vier van de tien Rabo Talenten van het Jaar die deelname aan de Olympische Spelen reeds hebben afgedwongen. Daarmee wordt duidelijk onderstreept dat de tien jaar geleden geformuleerde doelstellingen van dit plan gehaald zijn. Joep Bartels, die vanaf het begin projectmanager van het Rabo Talentenplan is, legde het nog eens uit. "We zijn gestart met een vragenlijst aan de wereldtoppers waarin de vraag 'wat zijn de fundamenten van jouw succes' centraal stond. Is dat rijtechniek of zijn dat mentale en/of sociaal economische factoren? We hebben geprobeerd overal het beste vandaan te halen, waarbij we vanaf het eerste moment de trainers en coaches de hoofdrol hebben laten spelen", aldus Bartels.

In het fraai vormgegeven boekje, 10 jaar Rabo Talentenplan, komen vele topcoaches uit de paardensport, maar ook uit andere sporten, aan het woord. Peter Murphy, tot medio 2009 prestatiemanager van NOC*NSF, stelt dat je de beste ruiters ter wereld dient te nemen als jouw vergelijkingsmateriaal en dat je moet blijven investeren in een moderne opzet van coaching en begeleiding. Joop Alberda, voormalig volleybalcoach en technisch directeur NOC*NSF, stelt zich de vraag of dat wanneer hij een balkje zag vallen, dat balkje ook gevallen zou zijn wanneer de ruiter een paar kilo lichter was geweest. Alberda geeft ook het antwoord. Hij kwam tot de conclusie dat de balk dan niet gevallen zou zijn, omdat iedere kilo die het paard moet dragen er één is en dat kan net het verschil maken. Ab Krook, schaatschoach en Marc Lammers, hockeycoach, versterken elkaar in hun bijdrage. Krook stelt dat het essentieel is dat coaches niet alleen van elkaar willen leren, maar ook elkaar proberen te versterken. Lammers stelt dat niet veranderen, stilstaan betekent. Wil je blijven winnen, dan is het nodig om progressie te blijven boeken. Anky van Grunsven stelt dat de grootste uitdaging van talentontwikkeling in de paardensport is om de talenten op de juiste paarden te krijgen. "Wij kunnen de talenten alleen maar in de etalage zetten en hopen dat fokkers en eigenaren van goede paarden op hen afkomen", aldus Van Grunsven.

Er was ook ruimte voor een kritisch geluid. Joep Bartels haalde een uitspraak van zijn echtgenote, junioren en young riders dressuurcoach, Tineke aan, gedaan tijdens het CHIO Rotterdam: "We hebben nu jaren voorsprong op de concurrentie". "Zon opmerking is de beste garantie om binnen de kortste keren weer op achterstand te staan", hield Joep zijn gehoor voor. Daarnaast haalde Bartels de woorden aan van bondscoach eventing Martin Lips. "In het verhaal van Lips komt naar voren dat er weinig sportbonden zijn die per lid zo'n gering bedrag voor topsport beschikbaar stellen".

Het Rabo Talentenplan begon tien jaar geleden - en dat is uniek - op initiatief van de Rabobank. Doel was een rode draad te ontwikkelen voor de sponsoring van de Rabobank in de hippische sport. In die tien jaar is dat niet alleen gebleven, maar ook uitgebreid, want het Rabo Talentenplan is een rode draad geworden voor de gehele KNHS.

Foto's: www.melissen.net