Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Zandverstuiving Siepelveen groeit dicht

Vrijwilligers bemoeien zich met natuurgebied

Het Siepelveen is een geliefd natuur- en recreatiegebied in de Drentsche Aa tussen Zeegse en Schipborg. Het stuifzandgebied dreigt echter dicht te groeien met struiken en bomen. In het Siepelveen komen vele bedreigde plantensoorten voor zoals de beenbreek, klokjesgentiaan en de jeneverbes. Deze laatste is afhankelijk van stuifzandgebieden. Het gaat echter niet goed met de jeneverbes, deze dreigt te worden verdrukt door de oprukkende beplanting en hij verjongt zich nog maar zelden.

Omdat het een kwetsbaar gebied is kan er niet met grote machines gewerkt worden. Daarom heeft Staatsbosbeheer de plaatselijke bevolking van Zeegse gevraagd mee te helpen bij het beheer. Tijdens een vergadering van Dorpsbelangen Zeegse bleek er al animo te zijn om met enige regelmaat de handen uit de mouwen te steken.

De Amerikaanse vogelkers breidt zich in het gebied razendsnel uit. Honderden exemplaren (ook wel Bospestgenoemd) verdringen de jeneverbes en nemen diens groeiplaatsen in. Maar ook de grove den, een pionierssoort, voelt zich (té) goed thuis op de zandverstuiving.

Op 4 oktober ging de nieuwe Natuurwerkgroep Siepelveen voor de eerste keer op stap met boswachter Kees van Son. Tijdens de excursie schetste hij wat het (beheer)probleem is en welk toekomstbeeld hij zag voor het Siepelveen. Een meer open Siepelveen is niet alleen beter voor de natuur, het is landschappelijk ook aantrekkelijker en biedt kansen voor de terugkeer van verdwenen soorten. Naar verluid kwam er in het gebied tot voor enkele jaren geleden nog de adder voor.

Naast vrijwilligers wordt ook een schaapskudde ingezet om opnieuw dichtgroeien van het Siepelveen te voorkomen. De schapen voorkomen dat bomen en struiken weer opnieuw uitlopen. In het belang van de schapen en recreanten moeten honden in het gebied aangelijnd zijn. Toezichthouders zien toe op de naleving hiervan.

Als u geïnteresseerd bent in het vrijwilligerswerk kunt u zich melden bij:

Kees van Son, boswachter Staatsbosbeheer Drentsche Aa.

Tel:06-515 76 829. Email: k.son@staatsbosbeheer.nl. Of gewoon komen op de eerste werkdag: zaterdag 17 oktober om 9.00 uur.