Ingezonden persbericht
Onderzoek IBM: Toename buitenlandse investeringen in Nederland
Amsterdam, 5 oktober 2009 - Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar meer vestigingen opgericht in Nederland dan in het voogaandje jaar. In totaal kondigden 249 buitenlandse bedrijven een nieuwe vestiging in Nederland aan (tegenover 229 in het jaar daarvoor). Dit blijkt uit de resultaten van het ´Global Location Trends Report´ van IBM (NYSE: IBM), dat jaarlijks het aantal buitenlandse investeringen in kaart brengt.
Hoewel het aantal investeringsprojecten toegenomen is, daalde het aantal geschatte banen dat werd gecreëerd door buitenlandse investeringen met 20% naar 6.500. Deze daling was zichtbaar in alle sectoren, maar het meest opvallend in de transportsector met een daling van 50% ten opzichte van het vorig jaar. Andere, voor de arbeidsmarkt belangrijke sectoren zoals chemie, ICT, elektronica, farmacie en logistiek laten over 2008 een daling van het aantal banen zien van 25%.
Andere uitkomsten van het onderzoek:
- Wereldwijd bleef India de belangrijkste bestemming voor buitenlandse investeerders, gevolgd door de VS dat China voorbijging in 2008. De trend dat een toenemend aantal landen door bedrijven wordt geselecteerd voor investeringen, gaat voort hetgeen verder bevestigt dat de globalisering van ondernemingen een structurele ontwikkeling is.
- Nederland is een van de stabiele markten die zich in deze onzekere economische tijden, redelijk goed overeind houdt als investeringsland. Doordat grotere, risicodragende uitbreidingsinvesteringen worden uitgesteld, zijn het vooral de groeimarkten van de laatste jaren die een sterke afname aan buitenlandse investeringen zien: China, India, Oost-Europa, e.d. vertonen dalingen van aantal arbeidsplaatsen van 30 tot 50% in vergelijking met 2007.
- Amsterdam blijft bij uitstek de belangrijkste bestemming voor buitenlandse investeringen in 2008. Ongeveer 40% van de buitenlandse investeringsprojecten en de creatie van bijna een kwart van alle banen als gevolg van buitenlandse investeringen werden in deze omgeving verwezenlijkt. Amsterdam was ook een van de top 20 belangrijkste steden in de wereld en had in Europa zelfs de 5e positie.
- Het gemiddelde aantal banen per project vertoont echter een continue daling de laatste jaren, van 50 in 2003 naar 26 in 2008. Het totaal aantal nieuwe banen dat gecreëerd wordt door buitenlandse investeringen, daalde tot circa 6.500: een daling van zo'n 20%, ten opzichte van 2007 (7.800 banen). Hiermee doet Nederland het wel iets beter dan de wereldwijde trend in 2008. Het totale aantal nieuwe banen nam wereldwijd af met 25%.
- Kleinere marktgerichte investeringen zijn minder beïnvloed door de crisis, en daarvan profiteren de sterke markten in Noord Amerika en West Europa. Ook is het echter herkenbaar dat bedrijven bij consolidatieprocessen er vaker voor kiezen om operaties samen te brengen in stabiele bedrijfsomgevingen (zoals Nederland) dan in markten die nog volop in ontwikkeling zijn.
- De VS blijven de belangrijkste investeerders in NL (31% van alle banen), terwijl Japan en VK volgen met respectievelijk 9 en 7%. Groeimarkten India en China ontwikkelen zich ook steeds meer als belangrijke investeerder in andere landen. Nederland doet het vooral goed bij Chinese bedrijven, die - evenals de Japanners in de 70-er en 80-er jaren - met kleine verkoops- en distributie-activiteiten de Europese markt verkennen.
- Chemie was opnieuw de belangrijkste sector onder de buitenlandse investeerders met 22% van alle banen, gevolgd door de Informatie en Communicatietechnologie met 17%. Elektronica vertoonde een forse daling, terwijl de zakelijke dienstverlening iets in aandeel toenam.
- Noord- en Zuid Holland zijn samen goed voor de helft van alle nieuwe banen, maar ook de zuidelijke provincies Noord-Brabant en Limburg blijven belangrijk met 33%.
- In 2008 creëerden Nederlandse bedrijven circa 21.000 banen in het buitenland via 300 nieuwe investeringprojecten. Dit is een daling van 10% ten opzichte van 2007. Deze investeringen gingen vooral naar de grotere 'buurlanden (Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk) en China en de VS. Oost-Europa ontvangt slechts een relatief klein deel van de Nederlandse buitenlandse investeringen. Transportmaterialen en chemie waren de belangrijkste sectoren, zoals ook in voorgaande jaren.
Over het Global Location Trends report
Het Global Location Trends report wordt jaarlijks gepubliceerd door IBM Global Business Services. De onderzoeksresultaten zijn afkomstig van de Global Investment Locations Database (GILD), waarin alle aankondigen voor buitenlandse investeringsprojecten zijn opgeslagen. Deze database biedt klanten van IBM een helder overzicht van de beslissingen die bedrijven nemen om zich op een bepaalde locatie te vestigen. Het rapport is voorbereid door Plant Location International (PLI), IBM´s wereldwijde Center of Excellence voor Global Location Strategies. PLI helpt bedrijven bij het zoeken naar geschikte vestigingslocaties, en overheden met het optimaliseren van het vestigingsklimaat voor bedrijven. De resultaten van het rapport zijn vandaag bekendgemaakt in Reno in de Verenigde Staten.
Over IBM
Voor meer informatie over IBM kunt u kijken op www.ibm.nl.
Ingezonden persbericht