Ingezonden persbericht
Nr.240
Hilversum, vrijdag 2 oktober 2009
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 41
Ingang Oost, maandag 5 oktober, 19.25 uur, Nederland 1
De 19-jarige Jacqueline van der Zee is van haar paard gevallen. Door die val is haar geheugen in de war.
De Ambulancedienst brengt meneer Blommers naar de Spoedeisende Hulp van 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Hij heeft last van pijn op de borst.
De 99-jarige mevrouw Alsem is door haar huisarts doorgestuurd met verdenking longontsteking.
Femke van Vught is gisteren met gymnastiek op haar pols gevallen.
Het Familiediner, maandag 5 oktober, 22.15 uur, Nederland 1
De broers Cees en John Gout hebben beiden een autobedrijf. In 2005 besluit John zijn bedrijf te verhuizen naar dezelfde straat als waar zijn broer gevestigd is. Sterker nog, de autobedrijven komen pal naast elkaar te liggen. Niks aan de hand, want de broers zijn elkaars beste maatjes. Totdat Cees ontdekt dat zijn broer bijna precies dezelfde naam wil gaan voeren als hij: Gout & Zonen. Terwijl zijn bedrijf Gout heet. Dat was volgens hem absoluut niet de afspraak. Cees is hierover zó kwaad dat hij geen contact meer wil met zijn broer. Bert zoekt de broers op en polst of ze de ruzie willen bijleggen.
Afslag UMC Utrecht, dinsdag 6 oktober, 19.25 uur, Nederland 1
In Afslag UMC Utrecht doet presentator Manuel Venderbos verslag vanuit één van de grootste academische ziekenhuizen in ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.
Manuel ontmoet in deze aflevering familie Luttge. De vijfjarige Mayte heeft een transplantatieziekte van de longen. Dit is ontstaan, doordat ze als baby een beenmergtransplantatie onderging vanwege een ernstige afweerziekte. Maar de cellen uit het nieuwe beenmerg vallen haar eigen longen aan.
De 41-jarige Eugenie van der Hoef liep al een hele tijd rond met pijnklachten in de nek. Een MRI-scan wees uit dat ze de Ziekte van Kahler heeft, een vorm van beenmergkanker waarbij botweefsel wordt aangevreten. Een van Eugenies nekwervel is dermate aangetast door een tumor dat elke kleine beweging tot een hoge dwarslaesie of erger zou kunnen leiden. De tumor moet verdwijderd en het nekwervelgebied gestabiliseerd worden. We volgen deze ingewikkelde operatie.
En Manuel maakt kennis met diabetespatiënt Atze Dijkstra, Hij heeft een nare wond aan zijn voet die niet goed wil helen.
De Kist, dinsdag 6 oktober, 20.50 uur, Nederland 2
In De Kist ontmoet presentator Herman Wegter bekende Nederlanders rondom een grafkist, zodat er een gesprek ontstaat over leven en dood.
Een kist op het dak van een auto? Dat bevalt de ontvanger van deze week niet helemaal. Deze week in De Kist: Antoine Bodar, de meest bekende en mediagenieke priester van ons land. Hoe gaat hij als diepgelovig mens om met de dood? Door zijn werk komt hij veel met de dood in aanraking, maar hoe denkt hij over zijn eigen sterfelijkheid?
Bodar laat Herman zien in welke kleding hij begraven wil worden. Ondertussen praten ze over de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt. Voor Bodar is de dood de doorgang naar de hemel, maar hoe zeker is hij als priester van zijn behoud? Bodar: 'Ik denk dat Hij zegt: ga jij nog maar een poosje in het vagevuur zitten.''
Een persoonlijk portret van een sober en diepgelovig man.
Rail Away, dinsdag 6 oktober, 19.55 uur, Nederland 2
Duitsland/Lahntalbahn
Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties.
Een treinreis langs de rivier de Lahn, wat een mooi beeld oplevert van het beboste rivierdal, met om iedere bocht een oud stadje. Daarbovenuit steken ruïnes, burchten en kastelen, waar de naam Nassau steeds weer opduikt en Dillenburg het eindpunt is.
Jong, dinsdag 6 oktober, 21.42 uur, Nederland 3
Zij is jager, zij veganist
Corrien (21) is jager. Op haar slaapkamer hangt haar grote trots: een gewei van een 400 kilo zwaar hert. Lisette (27) is veganist. Ze gebruikt geen enkel dierlijk product. Om haar levenstijl te promoten schreef ze het boek 'Veggie in Pumps'. Allebei zijn ze gek op de natuur, alleen wel op hun hele eigen manier!
De gemiddelde Nederlander eet zo'n 89 kilo vlees per jaar. Als rechtgeaarde Bourgondiër doet presentator Manuel Venderbos hier niet voor onder. Toch laat hij zich in deze aflevering door Lisette uitdagen 3 dagen veganistisch te eten.
Met een tas vol veganistische boodschappen als brood, kaas, chili con veggie, sojayoghurt en zelfs een veganistische breezer gaat hij deze uitdaging aan. Maar niet voordat hij met Corrien een jachttripje maakt naar Engeland. Nog voor zonsopgang lopen ze door het bos op zoek naar wild. Wie mans genoeg is om te jagen moet ook mans genoeg zijn om te villen en ontleden vindt Corrien. Maar die confrontatie valt vleeseter Manuel zwaarder dan hij dacht...
't Zal je maar gebeuren, dinsdag 6 oktober, 22.50 uur, Nederland 2
Als overspel speelt
Haar huwelijk lijkt ideaal met twee schatten van dochters en een lieve man. Maar als Diane ontdekt dat hij vreemdgaat en ze hem daarmee confronteert, vermoordt hij in een wanhoopsdaad zijn minnares. Hij belandt in de gevangenis, terwijl Diane vol haat en verdriet, een zware weg gaat met de twee kinderen. Toch gebeurt dan het ondenkbare. Na jaren hertrouwt het stel in de gevangenis! Wat is er in die tussentijd gebeurd?
XMIX, woensdag 7 oktober, 13.17 uur, Nederland 3
Het datingbureau
Mevrouw Blijleven ontmoet eindelijk de liefde van haar leven. Maar het plezier is van korte duur want er wordt bij haar ingebroken. XMIX denkt de dader gevonden te hebben en achtervolgen hem. Maar is hij wel de echte inbreker?
XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!
Nederland Helpt, donderdag 8 oktober, 17.10 uur , Nederland 2
In deze aflevering ontmoeten we Morris, een 22-jarige jongeman, die vanaf zijn puberteit alleen in de sloppen van de Keniaanse hoofdstad Nairobi probeert te overleven. Hij is naar de grote stad gekomen om een baan te vinden. Als hij geen lampolie heeft gaat hij om 19.00 uur naar bed, zodat hij niet in de verleiding komt om rottigheid uit te halen met de straatbendes.
Red een Kind zet zich in voor deze kansarme kinderen. In het opleidingscentrum aan de rand van de stad, kunnen jonge mensen een beroepsopleiding volgen, als kok, naaister, in de ICT, kapster en in de administratie. Ook krijgen zij na het behalen van hun diploma een "starterskid" mee. Een naaimachine bijvoorbeeld, als een soort microcrediet in natura.
Morris is niet de enige jonge Keniaan die dagelijks moet knokken om het hoofd boven water te houden. Geplaagd door hongersnood en overstromingen trekken veel Kenianen naar de stad in de hoop op een beter bestaan. In de sloppen bij de hoofdstad Nairobi wonen meer dan een miljoen mensen op 7 km2 en ongeveer 60.000 straatkinderen. Er moet heel wat werk verzet worden om jongens als Morris een toekomst te bieden.
Helpt u mee? Stort dan uw bijdrage op giro 300300 van EO Metterdaad, o.v.v. Kenia.
Met Niets Begonnen, donderdag 8 oktober, 22.18 uur, Nederland 1
Marc Dik ontmoet notenmiljonair en ontdekkingsreiziger Jan Klijn.
Een notenkraampje op de markt groeit dankzij de ontdekkingen van Klijn uit tot een miljoenenimperium. Met zijn reislust en bewijsdrang weet hij tal van exotische noten met succes de Nederlandse huiskamers binnen te krijgen. Een onbetwiste specialist binnen de wereld van de noten en zuidvruchten, maar wie is Jan Klijn daar buiten en waarom wil hij altijd winnen?
Marc gaat met Klijn de markt op, reconstrueert slimme deals en spannende reisverhalen. En lukt het Marc te winnen van iemand die niet gewend is te verliezen?
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 9 oktober, 14.38 uur, Z@pp
Het beloofde ballonnetje
Kurk belooft een jongen een ballonnetje. En beloofd is beloofd. Dus maakt Kurk een knoop in de mouwen van Dop. Dan kan hij het niet vergeten. Maar ja, dan is daar opeens Bomba! Bomba is een wereldberoemde ballonkunstenaar. Kurk wil hem heel graag van dichtbij zien. Hij trekt Dop mee. Wat een verrassing: ze mogen van Bomba in zijn werkplaats kijken. Dop en Kurk gaan mee. Kurk is helemaal vergeten wat hij beloofd heeft. En de jongen wacht en wacht en wacht.
Als Kurk nou maar de knoop in de mouwen van Dop ziet!
De Dorpsdokter, vrijdag 9 oktober, 19.25 uur, Nederland 1
Dokter Jan gaat op bezoek bij mevrouw Schouten. Ze had gebeld voor een hoestdrankje, maar is ook recent onderzocht door een geriater, omdat haar familie bang was voor een beginnende dementie. Ook ontmoet hij de heer Van Est, die last heeft van zijn oogleden en tevens een liesbreuk blijkt te hebben. Jan legt precies uit, wat dat eigenlijk is.
Marleen onderzoekt de heer Den Hartog die bij het werken in zijn groententuin door zijn rug is gegaan. En ze gaat op bezoek bij mevrouw Van Mourik, die net bevallen is. En dat is niet vanzelf gegaan.
Rosemary onderzoekt Thijn, die een dubbele oorontsteking heeft gehad.
De heer De Bie heeft de bijsluiter van zijn medicijnen tegen cholesterol gelezen en besloten om ze toch maar niet in te nemen. Rosemary legt hem uit, wat de risico's daarvan zijn en hoe je zo'n bijsluiter eigenlijk moet zien.
Checkpoint, zaterdag 10 oktober, 9.55 uur, Nederland 3
Hoe kun je een fikkie stoken als je geen lucifers of aansteker hebt? De testers gaan aan de slag met vuurbogen, vuurstenen en staalwol. En in de jongens/meiden-test zoeken we de beste slager. Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag! Het testteam moet met varkensdarmen aan de slag en zelfs een groot stuk vlees uitbenen! En hoe sterk is elastiek eigenlijk? We gaan watermeloenen katapulten en met een caravan bungeejumpen!
Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.
Nederland Zingt, zaterdag 10 oktober, 18.30 uur, Nederland 2
Samenzang vanuit de Nikolaïkirche in Potsdam. In het tweede weekend van september is de Nederland Zingt-Reis naar Berlijn gegaan, de stad van Oost en West. Tweehonderd mensen hebben prachtige dagen beleefd en samen gezongen in allerlei kathedralen en kerken. Het thema van deze uitzending gaat over muren en heeft alles te maken met Berlijn, de Berlijnse muur. Gelukkig is die muur weg. Maar of daarmee alle muren in de wereld weg zijn? De liederen vertellen u meer.
Blauw Bloed, zaterdag 10 oktober, 19.35 uur, Nederland 2
Het royaltyprogramma van de publieke omroep waarin de koningin, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en de andere leden van het koninklijk huis van dichtbij gevolgd worden. Van werkbezoeken in eigen land tot en met staatsbezoeken aan het buitenland. Verder aandacht
voor de andere vorstenhuizen van Europa. Ook duikt het programma regelmatig de geschiedenis in om bijzondere gebeurtenissen van de Oranjes nog eens de revue te laten passeren. En er is speciale aandacht voor koninklijke couture en sieraden.
Molokai, het verhaal van Father Damien, zaterdag 10 oktober, 00.20 uur, Nederland 2 Father Damien vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge Belgische priester Damien. Deze priester vertrok begin vorige eeuw vrijwillig naar het lepra-eiland Molokai, een van de eilanden van Hawaï. Slachtoffers van lepra werden in die tijd naar dit eiland verbannen en volkomen aan hun lot overgelaten. Op het eiland ontstond een eigen hiërachie, waarin de sterkste zieken het leven van de zwakkeren tot een verschrikking maakten. Damien staat voor de moeilijke opgave om in deze wereld zowel troost als morele waardigheid te brengen.
Nederland Zingt op Zondag, zondag 11 oktober, 9.00 uur, Nederland 1
Kees Aalbers: leven en Leven
De Oostvaardersplassen bij Lelystad vormen een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van West-Europa. Daar in de rust en de stilte van de natuur staan een ezel en een schilder. Kunstschilder Kees Aalbers vindt hier de inspiratie voor zijn schilderijen over het leven met een kleine letter l: het leven in de natuur. Ds. Arie van der Veer gaat op zoek naar Kees. Die wandeling door dit prachtige natuurgebied is beslist geen straf! Kees Aalbers laat vervolgens zien hoe en wat hij op deze prachtige locatie allemaal schildert. En dan komt het gesprek al snel op het onderwerp Leven, met de hoofdletter L. Kees maakt ook bijbelse taferelen, die bol staan van de symboliek en bijbelse boodschappen.
Met zijn schilderkunst van natuur en bijbelse symboliek geeft hij ook een "beeld" van het verdriet dat zijn eigen leven trof. Meditatie en gesprekken worden afgewisseld met koor- en samenzang.
Hoedoejijdat.nu, zondag 11 oktober, 24.00 uur, Nederland 2
'Zo'n 11 jaar geleden kreeg ik de diagnose PNH. Dit is een ziekte met een te hoge afbraak van de rode bloedcellen, waardoor er bloedarmoede optreedt. Wat ik niet kan en misschien ook niet wil accepteren is dat deze ziekte mij zo beperkt in mijn dagelijkse leven.
Ik vraag bijna nooit hulp en als ik iets voor elkaar wil krijgen, dan doe ik het zelf. Wat tot gevolg heeft dat ik regelmatig over mijn energiegrens ga en heel ziek in het ziekenhuis beland voor een bloedtransfusie.
Mijn vraag aan jullie is: Hoe kan ik er voor zorgen dat ik meer in balans kom, zowel lichamelijk als geestelijk? Dat ik mijn ingebouwde rem beter ga gebruiken en mijn energie beter verdeel?'
Met deze vraag van Juliëtte Adang begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en laat haar tips zien van een ervaringsdeskundige, een coach en een dominee. Van de coach krijgt ze de tip om naar een pijntherapeut te gaan. Die laat haar door oefeningen ervaren dat ze meestal ongemerkt al haar energie in een keer verbruikt. Zal het haar lukken om haar energie beter te gaan verdelen?
Ondertussen gaat Mirjam Bouwman de straat op met de vraag: 'Hoe blijf jij in balans?'
Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!
ontopic, zondag 11 oktober, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo of een bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Jongeren lezen te weinig, Wonderen bestaan enBreken met je ouders is altijd verkeerd.
---
Noot voor redactie,