PwC houdt omzet op peil maar voelt invloed recessie
05/10/2009 14:15
PricewaterhouseCoopers B.V.
Amsterdam, 5 oktober 2009 - PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft in Nederland met een geringe lagere omzet het boekjaar 2008/2009 afgesloten. De omzet daalde ten opzichte van de recordomzet van vorig jaar met 2,3% naar 756,7 miljoen euro. PwC is gegeven de sterk veranderde markt- en economische omstandigheden tevreden met het resultaat. Het resultaat na belastingen bedraagt 106,8 miljoen euro. Dit is 18.6% lager dan het vorig jaar. Het aantal medewerkers steeg met 165 naar 4.643 medewerkers. Dat maakte PwC bekend bij de publicatie van haar geïntegreerde jaarverslag waarvan ook het Maatschappelijk Verslag en het Transparantie Verslag onderdeel uitmaken.
"Afgelopen jaar hebben we onze strategie gecontinueerd. Dat betekent dat we zijn blijven investeren daar waar wij in het kader van onze strategie mogelijkheden zien. In nieuwe producten, maar ook in mensen. Tegelijkertijd is de strategie uitgangspunt geweest om te zien waar wij onze kosten kunnen verlagen", zegt Robert Swaak, voorzitter Raad van Bestuur. "Het sterk anticiperend vemogen van onze medewerkers, in combinatie met ons vermogen toegevoegde waarde te leveren waar we klanten in deze tijd verder mee helpen, zijn doorslaggevend om door deze moeilijke tijd heen te komen."
"Het effect van de recessie is vooral in de tweede helft van het boekjaar zichtbaar geworden. Met name in de zwaar getroffen sectoren is onze productiviteit en winstgevendheid teruggelopen. Daar staat tegenover dat we delen van de teruggelopen vraag hebben opgevangen door onze mensen anders in te zetten. Zo hebben we de focus kunnen verleggen naar diensten waarvan de vraag door de recessie is toegenomen, zoals kostenreducties, herfinancieringen, cash management en risciomanagement", aldus CFO Arno Pouw.
"Wij continueren onze strategie en verwachten dat bedrijven en organisaties, al dan niet afgedwongen door nieuwe regelgeving, in de toekomst meer aandacht besteden aan bedrijfsprocessen en risicomanagement, waar onze adviesdiensten van zullen profiteren. Daarnaast blijven we investeren in ontwikkeling van nieuwe assurancediensten, zoals CO2 verificatie en de kwaliteitmonitoring van ziekenhuizen, en bewegen we ons steeds nadrukkelijker op de markt van duurzaam en verantwoord ondernemen", vervolgt Robert Swaak. "Sommige optimistische geluiden ten spijt, maken wij ons zorgen over hoe de economie zich het komende jaar zal gaan ontwikkelen. Sommige sectoren hebben wellicht het ergste al achter de rug. Voor vele andere sectoren geldt, dat het nog moet komen. Ook de werkloosheid die naar verwachting sterk zal gaan stijgen, zal een stevige impact hebben. Als organisatie die midden in de economie staat, zullen wij van al die negatieve ontwikkelingen ook de gevolgen gaan ondervinden. Er zal de komende tijd dan ook veel van onze organisatie en mensen gevraagd gaan worden."
Het beeld in het marktsegment Public Interest Entities (PIE), waar voornamelijk beursgenoteerde ondernemingen onder vallen, was wisselend. Vooral onze klanten die vallen in Consumer and Industrial Products & Services (CIPS) en Technology, Information & Communication, Entertainment & Media (TICE) voelen de crisis diep. De omzet binnen CIPS en TICE liep respectievelijk met 12% en 15% terug. De omzet binnen Financial Services daalde gering met 1%, ondanks de in zwaar weer verkerende financiële sector. De omzet binnen de Energy & Utilitiespraktijk steeg daarentegen met 6%. Het Private Companies-segment, dat wordt bediend vanuit een landelijk kantorennetwerk, groeide met 4,5%. Private Companies lijken een betere uitgangspositie te hebben, omdat ze - vaak als familiebedrijf - conservatiever zijn gefinancierd. Onder meer door het verwerven van meer controleopdrachten bij grote gemeenten en onderwijsinstellingen en adviesopdrachten bij ministeries groeide de omzet van Public Sector met 9%. Door op tijd de focus te verleggen van 'equity-kant' naar 'debt-kant' heeft de Transactions Group de terugval van de omzet weten op te vangen.
Advisory kende als Line of Service een dalende omzet van 1% terwijl Tax & HRS een omzetgroei van 1% realiseerde. Advisory profiteerde van een aantal grote opdrachten, onder meer op het gebied van mobiliteit. De belastingpraktijk toonde zich succesvol in nieuwe fiscale vraagstukken met betrekking tot de 'hunt for cash'. In het debat over de vennootschapsbelasting speelden bovendien twee hoogleraren die als partner verbonden zijn aan PwC een belangrijke rol. De omzet van Assurance kwam door een geringer volume en druk op de tarieven 5% lager uit.
http://www.pwc.nl/jaarbericht