Senternovem

05-10-2009 | Innovatieve dijkbewaking met sensoren

GeoBeads, de sensoren van het bedrijf Alert Solutions die `van alles' vertellen over de situatie ín dijken, is tijdens de presentatie in het Hoogheemraadschap van Delfland, door haar toehoorders positiefkritisch ontvangen. `Mooie vinding, maar zijn wij zijn er klaar voor?'

Om de voeten droog te houden moet Nederland de komende jaren fors investeren in waterkeringen. Inspectie wordt steeds belangrijker. Daarom zocht Rijkswaterstaat met een aanbesteding, waarbij de SBIR-werkwijze wordt toegepast, naar nieuwe waarnemingstechnieken. Technieken die het beheer van dijken en het vroegtijdig opsporen van zwakke plekken mogelijk maken, om zo schade aan dijken en calamiteiten te voorkomen. De projecten Hansje Brinker, een spin-off van de TU Delft, en GeoBeads van Alert Solutions haalden de aanbestedingseindstreep. Alert Solutions presenteerde haar hightech-vinding voor continue dijkbewaking als eerste.

Onzichtbare ogen
Zijn inspecteurs de ogen en het brein op de dijk, volgens Erik Peters zijn GeoBeads de ogen ín de dijk. De GeoBeads geven continu inzicht in de waterdruk in de dijk, waterdoorstroming en grondverzakkingen, legt Peters uit tijdens zijn presentatie. Peters: "De sensormetingen vinden plaats in verschillende grondlagen, op verschillende locaties in de dijk. Waardoor een beeld ontstaat van de stabiliteit."

Proeftuinen
De sensoren van Alert Solutions zijn al verschillende proeftuinervaringen rijker. Zo waren ze óók te vinden in het Vlaardingsekade-project in Delfland. Deze kade is aangewezen als risicolocatie: het verschil tussen het boezem- en polderwaterniveau is drie meter, het talud is steil en in het fietspad is een scheur aan de oppervlakte zichtbaar.

De Delflandse risicokade werd uitgerust met verschillende GeoBeads-modules, de actuele status is te volgen via een live dashboard. Op basis van deze uitslagen werd de poldersloot gedempt en de dijk opgehoogd. Toch zijn hiermee de problemen nog niet helemaal verholpen: het grondwaterpeil daalt niet voldoende en de temperatuurmetingen wijzen uit dat er water onder de dijk doorsijpelt. Dit is aanleiding om de monitoring verder voort te zetten en verdere versterkingsstappen te overwegen.

Tjalle de Haan, topadviseur hoogwaterbescherming van Rijkswaterstaat, noemt GeoBeads tijdens zijn presentatie een goede aanvulling op visuele inspectie. "Ze brengen de bezwijkmechanismen, die je vooraf aan de buitenkant niet ziet in beeld. Toch kunnen we niet zonder de ogen en het brein van onze dijkinspecteurs. De inspecteurs blijven nodig."

De topaviseur adviseert de aanwezigen om het verzamelen van de hoeveelheid informatie te beperken, door alleen data te verzamelen waaraan je praktisch wat hebt en die qua omvang te overzien zijn. Ook geeft De Haan zijn toehoorders huiswerk mee: "Onderzoek wat je met deze technologie kunt, hoe het in je organisatie past en blijf nog even ontwikkelen!"

Meer weten? Kijk op www.alertsolutions.nl en www.sbir.nl