SGP


05 - 10 - 09 | Gezinsnota kabinet miskent menselijk kapitaal

Gezinsnota kabinet miskent menselijk kapitaal

De SGP vindt dat de Gezinsnota van minister Rouvoet uitgaat van de misleidende voorstelling dat alleen (betaalde) arbeid kapitaal is. Zo is ook te verklaren dat ook dit kabinet blijft hameren op twee werkende ouders en alleenverdieners financieel worden 'gestraft'. SGP-woordvoerder Van der Vlies stelde verder dat de Gezinsnota weigert te kiezen voor "het echte gezin." Van der Vlies: "Het kabinet maakt van het gezin een vloeibaar, nietszeggend clubje. (...) Dit kabinet wil er voor alle 'gezinnen' zijn, en is er daarom niet voor het echte gezin."

---

Notaoverleg Gezinsnota
Van der Vlies
5 oktober 2009

âHet gezin was al hoeksteen in de prehistorieâ, zo kopte de NRC eind vorig jaar. Uit onderzoek naar een grafvondst blijkt dat het kerngezin oude papieren heeft. Andere vormen zijn slechts een nieuwigheidje. Het gezin van vader, moeder en kinderen is een instituut in marmer gebeiteld. Maar helaas is dat niet zo voor dit kabinet; het maakt van het gezin een vloeibaar, nietszeggend clubje. De gezonde aanwezigheid van een vader en moeder wordt overbodig gevonden. Twee fulltime banen voor ouders? Geen probleem, voor de ouders althans. U vraagt, wij draaien. Dit kabinet wil er voor alle âgezinnenâ zijn en is er daarom niet voor het echte gezin. Als de minister beweert dat dit het beste deel van zijn beleid is, is dat een zorgwekkende indicator.

Bij de behandeling van de eerste gezinsnota in 1996 stelde deze minister dat een gezond gezinsbeleid randvoorwaarde is voor de wijze waarop economie en samenleving worden ingericht. Daar kan de SGP-fractie zich van harte in vinden. Herkent hij zich nog in zijn eigen uitspraak?

Het debat over arbeid en gezin lijdt aan de misleidende voorstelling dat alleen (betaalde) arbeid kapitaal is. Economische analyses miskennen dat al het opvoedingswerk van ouders menselijk kapitaal is, dat zelfs financieel veel oplevert. De waarde van menselijk kapitaal verdient meer aandacht, juist tijdens een economische crisis. Het blad J/M presenteerde onlangs een onderzoek onder de kop âJij wilt werken en zorgen, maar wat wil je kind?â. Ook van hulpverleners horen wij berichten dat ouders vaak niet eens meer beseffen hoeveel zorg hun kind eigenlijk nodig heeft. Een grootschalig Engels onderzoek stelde recent dat kinderen nog het meest leiden aan excessief individualisme van hun eigen ouders. Over die risicoâs is geen woord te lezen in de gezinsnota. Ook ontbreekt enig woord van waardering voor ouders die hun kind zelf opvoeden. Hoe gaat de minister dit gebrek herstellen? Graag reactie.

De praktijk van dit kabinet is dat de economie het gezin ernstig in verdrukking brengt. Het kabinet zegt te hebben gekozen voor het kindgebonden budget in plaats van fiscale maatregelen. Maar ouders die bewust kiezen zelf voor hun kinderen te zorgen betalen tot 84% meer belasting dan tweeverdieners. In zoân geval is het kindgebonden budget snel verdampt. Welke mogelijkheden ziet het kabinet om het kindgebonden budget ook voor deze ouders waarde te laten hebben?

De SGP-fractie steunt het pleidooi van de minister om sociale netwerken te versterken. Daarbij zal de gespletenheid in het beleid van meer arbeid èn meer zorg ter discussie gesteld moeten worden, zo constateerde ook het CNV. Tijdens de hoorzitting hoorden we dat de overdraagbare algemene heffingskorting een goudmijn van sociaal kapitaal is. Veel ouders verrichten mede hierdoor aanzienlijke maatschappelijke inspanning. Is annulering van de afschaffing in dit licht een serieuze optie? Hoe wil de minister anders netwerken versterken?

Het kabinet streeft naar een gezonde ontwikkeling voor ieder kind. Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen van werkende moeders een ongezondere levensstijl hebben dan kinderen van moeders die thuis blijven. Wat gaat de minister doen om deze negatieve effecten te corrigeren?

Gezinsbeleid moet erop gericht zijn de verantwoordelijkheid van ouders te versterken. Tijdens de hoorzitting werd een voorbeeld gegeven hoe die verantwoordelijkheid op ogenschijnlijk onschuldige wijze uitgehold kan worden. Allerlei vragenlijsten uit de jeugdgezondheidszorg worden op school door leerlingen ingevuld zonder medeweten en toestemming van hun ouders, terwijl de inhoud van die lijsten regelmatig ter discussie staat. Dat leidt soms zelfs tot rare situaties. Kan de minister toezeggen dat ouders direct betrokken gaan worden bij het invullen van deze lijsten?

Het is goed dat de nota meer aandacht besteedt aan echtscheiding. De SGP-fractie vindt dat ouders moeten aantonen dat ze het uiterste hebben gedaan om echtscheiding te voorkomen, onder andere door therapie. Relatietherapie blijkt bovendien zelfs kosteneffectief te zijn: er is een compensatie geconstateerd van 1,85 dollar voor elke dollar relatietherapie. Een inspanningsverplichting voor ouders is dus uit meerdere overwegingen nodig. Hoe kijkt de minister daar tegenaan?

Hulp voor ouders en kinderen die gescheiden zijn is erg belangrijk. Projecten die zich hierop richten verdienen wat de SGP-fractie betreft steun. Er zijn concrete voorbeelden waarbij advocaten en hulpverleners de krachten bundelen en coachingstrajecten verzorgen. Gaat de minister dergelijke projecten steunen?