Achmea Groep


Groei telezorg ziekenhuizen

5 oktober 2009

Bij de behandeling van patiënten met hartfalen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van telezorg. Dit hebben Philips en Achmea Zorg vandaag bekend gemaakt tijdens de ingebruikname van de telezorgdienst Philips Motiva in de Isala klinieken in Zwolle.

Inmiddels maakt het telezorgsysteem al bij negen ziekenhuizen volwaardig onderdeel uit van de behandeling door cardiologen en verpleegkundigen. Beide partijen verwachten dat andere ziekenhuizen snel volgen en dat meer patiënten van de voordelen van telezorg gebruik zullen kunnen maken. Philips bracht het product in november 2007 samen met Achmea Zorg op de markt.

Telezorg: meten én leren

Met de telezorgoplossing kunnen patiënten thuis dagelijks hun bloeddruk, hartslag en gewicht meten. Die gegevens worden draadloos naar het ziekenhuis gestuurd en gecontroleerd. Bovendien krijgen mensen via een speciaal televisiekanaal educatie over hun aandoening en persoonlijke begeleiding vanuit het ziekenhuis.

De komende jaren is een grote toename voorzien van het aantal mensen dat kampt met een chronische ziekte. Zorgteams kunnen dankzij telezorg aanzienlijk meer patiënten helpen. Met Philips Motiva bijvoorbeeld kan één verpleegkundige in plaats van 100 mensen ongeveer 500 patiënten voorzien van goede zorg.

Philips Motiva is een `zorg-op-afstand' dienst die het meten van vitale gezondheidswaarden combineert met het (inter)actief begeleiden en motiveren van patiënten in één zorgdienst. Niet alleen worden dagelijks vitale patiëntgegevens bijgehouden, ook krijgt de patiënt meteen feedback over wat hij of zij moet doen als gemeten waarden buiten de veilige zones vallen. Videofilmpjes voorzien de patiënt van adviezen over gezonde voeding, voldoende beweging en andere leefstijlzaken. En samen met vragenlijsten instrueren filmpjes de patiënt over het gebruik van de apparatuur. Zo houdt de patiënt zelf de regie in handen. Philips Motiva maakt gebruik van de bestaande televisie thuis, waardoor ook ouderen er eenvoudig mee om kunnen gaan.

Klinische studies: zelfredzaamheid vergroot

Diverse klinische studies in binnen- en buitenland hebben aangetoond, dat telemonitoring in het algemeen en telebegeleiding in het bijzonder voordelen heeft voor zowel patiënten als artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen. Ze helpen heropname in het ziekenhuis voorkomen. De combinatie van telemonitoring en interactieve begeleiding maakt dat patiënten zich zekerder en veiliger voelen. Bovendien gaan zij bewuster met hun ziekte om en wordt hun zelfredzaamheid versterkt. Gebleken is dat dit de kwaliteit van leven verhoogt en resulteert in een laagdrempelige toegang tot zorg. Zorgteams kunnen dankzij Philips Motiva aanzienlijk meer patiënten helpen. In plaats van honderd kan één verpleegkundige ongeveer vijfhonderd patiënten voorzien van goede zorg. De vrees dat dergelijke systemen gepaard gaan met een onpersoonlijker zorgverlening, zijn ongegrond: het aantal contactmomenten neemt aanzienlijk toe.

De komende jaren zal Nederland in hoog tempo vergrijzen. Het CBS becijfert een toename van 50% in 2025. 3,6 Miljoen mensen zijn dan ouder dan 65 jaar. Dit betekent tevens een sterke stijging van het aantal mensen dat kampt met een chronische ziekte als hartfalen, diabetes of COPD (luchtwegziektes, zoals astma en longemfyseem). De toenemende druk op de zorgkosten en steeds nijpender tekort aan `handen aan het bed' eisen vernieuwing van zorg. Innovatieve `zorg-op-afstand' systemen, zoals Philips Motiva, dragen bij aan de oplossing van deze problematieken, waarbij de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van patiënten toeneemt.

Philips en Achmea Zorg denken het telezorgsysteem op termijn ook te gaan inzetten voor andere ziektebeelden dan chronisch hartfalen, zoals voor diabetes en COPD.