Kwart werknemers wil inleveren voor baanbehoud

Amsterdam, 02 oktober 2009

Ruim een kwart van de werknemers wil gemiddeld 5% salaris inleveren in ruil voor behoud van zijn huidige baan. Die bereidheid is hoger dan eerder dit jaar. Werknemers die zich zeker voelen, willen geen loon inleveren.

Ruim een kwart van de werknemers is bereid tot een loonoffer om zijn baan te behouden. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van donderdag. Van de 76.400 respondenten is 21% bereid loon in te leveren. Een groep van 58% wil dat niet en 21% heeft geen baan. Als we de respondenten zonder baan buiten beschouwing laten, dan is ruim een kwart (26%) bereid tot het inleveren van loon. Een op de zeven wil tot 5% inleveren, één op de elf 5% tot 10%. Een groep van 3% is zelfs bereid tot een korting van meer dan 10% op zijn salaris. De werknemers die bereid zijn tot een loonoffer willen gemiddeld 5% inleveren in ruil voor behoud van hun baan.

Grotere bereidheid tot inleveren

De bereidheid om loon in te leveren is iets gegroeid ten opzichte van eerder dit jaar. In februari wilde nog precies een kwart (25%) loon inleveren voor werkzekerheid (zie Kwart werknemers bereid tot loonoffer van 19 februari), nu is dat een procent meer (26%). Nu de werkloosheid een stijgende lijn vertoont, willen werknemers kennelijk eerder water bij de wijn doen. Werknemers zijn ook somberder geworden over het vinden van een nieuwe baan (zie Baanzekerheid doet blijven van 21 september).

Vertrouwen of bescherming?

Bijna driekwart van de respondenten met een baan wil overigens niet inleveren. Deze werknemers zien een ruil tussen loon en baanzekerheid niet zitten. Kennelijk hebben zij er veel vertrouwen in dat zij thun baan toch wel zullen behouden. Dat vertrouwen kan stoelen op verschillende dingen: mogelijk zijn ze onmisbaar, of erg duur om te ontslaan vanwege hun arbeidsverleden. Daarnaast is er een groep die in geval van ontslag denkt snel een nieuwe baan te kunnen vinden.

2009 ING Economisch Bureau