Ingezonden persbericht


Waardestijging van 288% in 2 jaar leidt tot langdurige leegstand

Zondag 4 oktober 2009 hebben vijf studenten met behulp van het Studenten Kraakspreekuur (SKSU) twee appartementen in de Rhijnvis Feithstraat 28 gekraakt. Het hele pand is in handen van Dominus Amstelodami B.V. De waarde van het pand is de afgelopen twee jaar middels twee verkopen 288% in waarde gestegen. Amstelodami staat erom bekend geregeld mee te doen aan constructies waardoor panden in korte tijd excessief in waarde stijgen.

Amstelodami heeft de panden middels een ABC-constructie verkregen. Op 23 juli 2007 heeft W.M. Honselaar Onroerend Goed het pand voor 360.000 euro verkocht aan Roksvast BV, deze heeft drie maanden later het pand voor 575.000 euro verkocht aan Amstelodami. Op deze manier is dit pand in een paar maanden 215.000 euro in waarde gestegen zonder dat er iets aan het pand is gebeurd. Deze manier van handelen wordt een ABC-constructie genoemd. Hierbij stijgt een pand enorm in waarde middels meerdere verkopen binnen een korte periode. Amstelodami treedt vaker op als hekkensluiter van dergelijke ABC-constructies en bezit daarom ook panden die voor de huidige markt vaak een te hoge waarde hebben.

Na de aankoop zijn de vier etages gesplitst in twee appartementen. Het onderste appartement wordt voor 489.000 euro te koop aangeboden en het bovenste voor 549.000 euro. Bij verkoop wordt hun handelen bekroond met een winst van maar liefst 670.000 euro. De vijf studenten die het pand vandaag gekraakt hebben, vinden dit schandalig, zeker in deze tijd. Door deze enorme vraagprijs blijkt het pand onverkoopbaar en staat het al ruim een jaar leeg. "Wij zouden nooit een huis kraken van iemand die het om legitieme redenen leeg laat staan, maar hoe meer we uitvinden over de eigenaar en haar praktijken, hoe beter wij het vinden dat dit soort louche praktijken op de huizenmarkt, aan de kaak worden gesteld.", aldus een van de studenten.

Praktijken zoals hierboven beschreven, blijken de core-business te zijn van Amstelodami. Enkele voorbeelden zijn:

Albert Cuypstraat 36&38 kenden een beginprijs van 550.000 euro en steeg middels drie transacties in 15 maanden 59% in waarde tot een bedrag van 875.000 euro.

Bellamystraat 11 had een beginprijs van 460.000 euro en steeg middels twee transacties in twee maanden 68%. tot 775.00 euro.

Weijtenbachstraat 16 steeg 39% in waarde door vier transacties in vier maanden, waarvan 3 op 1 dag. (beginprijs 327.500 - eindprijs 455.000)

Onroerend goed eigenaren als Amstelodami doen de huizenprijzen in onze stad onverantwoord stijgen. Waardoor menigeen zich geen huis meer in Amsterdam kan veroorloven, vooral mensen met een klein portemonnaie zijn hiervan de dupe. "Terwijl duizenden jongeren geen woonruimte kunnen vinden is het belachelijk dat Amstelodami dit pand zolang leeg laat staan, in afwachting van een pot met goud!". De studenten zijn van plan de komende periode van leegstand te gebruiken en zullen de woningen bewonen totdat deze daadwerkelijk verkocht worden.


---