Gemeente Nijmegen

Gemeente gaat hondenpoepoverlast aanpakken

30/09/2009

Hij staat nog steeds in de ergernis-toptien van Nijmegenaren: hondenpoep op straat, in wandelgebieden en op speelplekken. Met voorlichting, verbaliseren en meer en betere voorzieningen wil de gemeente deze vorm van overlast aanpakken. Nieuw is de hondenspeelplaats, een speelvoorziening voor honden binnen een hondenlosloopgebied. Neerbosch-Oost krijgt hiervan de primeur. Op zaterdag 3 oktober opent Hans van Hooft, wethouder Openbare Ruimte, er de eerste hondenspeelplaats.

Uitgangspunt in de aanpak is de opruimplicht van de hondenbezitter. Die moet achter zijn of haar hond opruimen met een hondenpoepzakje. Wel maakt de gemeente het de hondenbezitter makkelijk. Verspreid over de stad zijn er verschillende hondenuitlaatplaatsen. Binnen deze omheinde plekken mag een hond, zonder te zijn aangelijnd, zijn behoefte doen; de gemeente zorgt voor het opruimen. Verder zijn er in alle wijken speciale afvalbakken te vinden waarin hondenbezitters hondenpoepzakjes kunnen deponeren.

De gemeente investeert daarnaast in hondenlosloopgebieden. Ook in deze gebieden, die groter zijn dan de uitlaatplaatsen, hoeven honden niet aangelijnd zijn bij het uitlaten. De nu nog 25 losloopgebieden worden opnieuw ingericht en, als dat mogelijk is, uitgebreid. In de toekomst komen er verspreid over Nijmegen nog 23 van dergelijke losloopgebieden bij.

Betere voorlichting moet hondeneigenaren de weg wijzen naar die voorzieningen. Een folder met een overzicht van alle hondenuitlaatplaatsen en -losloopgebieden wordt vanaf oktober verspreid onder hondenbezitters. Een geactualiseerd overzicht is ook te vinden op de gemeentesite (www.nijmegen.nl).

Met betere voorzieningen en voorlichting in het vooruitzicht is nu de hondenbezitter aan zet. Want speelplaatsen en wandelgebieden zijn voortaan verboden gebied bij het uitlaten. Op straat is een hond altijd aangelijnd, maar op een uitlaatplaats of losloopgebied hoeft dat niet. En doet de hond zijn behoefte buiten deze voorzieningen, dan ruimt de eigenaar het zelf op. Wie zich niet houdt aan deze spelregels, riskeert een boete van EUR 90. Toezichthouders van de gemeente gaan hierop intensief controleren.