Trefwoorden: acrylamide, kanker
Promotie mw.drs. Janneke G.F. Hogervorst
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof. dr. ir. P.A. van den Brandt; co-promotores: dr. L.J. Schouten; dr. EJM Konings.
Titel: "Dietary acrylamide intake and human cancer risk".
Vrijdag 2 oktober 2009, 14.00 uur
Acrylamide is een stof die voorkomt in voedingsmiddelen, zoals frites, chips, koekjes en koffie. Dit promotieonderzoek behelst epidemiologisch onderzoek naar de relatie tussen acrylamide-inname via voeding en het risico op kanker.
Het risico op baarmoeder- en eierstokkanker blijkt verhoogd bij toenemende acrylamide-inname. Ook is er een positief verband tussen acrylamide en het risico op nierkanker bij mannen en vrouwen en mondholtekanker bij vrouwen. Aan de andere kant levert de studie ook aanwijzingen voor een risicoverlagend verband tussen acrylamide en longkanker en blaaskanker bij vrouwen, en prostaatkanker en keelholtekanker bij mannen. Deze verbanden moeten ook in andere studies onderzocht worden om meer zekerheid te krijgen over de oorzakelijkheid ervan.
Maastricht University