Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
Amsterdam, 28 september 2009
UNIEKE SAMENWERKING HMC EN MUSEUM VAN LOON
HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur maakt reconstructie in miniatuur voor tentoonstelling 'Jurriaan Andriessen'
Op vrijdag 2 oktober opent Museum Van Loon de tentoonstelling Jurriaan Andriessen (1742-1819): Een schoon vergezicht. Op deze eerste solo tentoonstelling van de befaamde 18e eeuwse behangselschilder zal, naast nog niet eerder getoonde werken van onder andere het Rijksmuseum, het Stadsarchief Amsterdam en het Koninklijk Huisarchief, ook een maquette te zien zijn van de 'Drakensteynkamer' met een reconstructie van de originele behangschilderingen. Deze maquette is gemaakt door een docent en leerlingen van de opleiding Interieuradviseur van het HMC. Tot 4 januari 2010 is de maquette te bewonderen op de tentoonstelling in Museum Van Loon.
Kasteel Drakensteyn
Aanleiding van deze tentoonstelling is de voltooide restauratie van de behangselschilderingen van Andriessen uit de collectie van het museum. Andriessen vervaardigde de schilderingen in 1780 voor kasteel Drakensteyn. Jonkheer Maurits van Loon verwierf de behangsels in de jaren zeventig, vanwege de bijzondere relatie tussen het Museum Van Loon en kasteel Drakensteyn; sinds die tijd sieren zij de wanden van de 'Drakensteynkamer' van het museum. Het is het enige ensemble van Andriessen dat vandaag de dag nog voor het publiek toegankelijk is.
Behangschilderingen
In de 18e eeuw waren behangselschilderingen een ware trend in het Nederlands interieur. In tegenstelling tot het huidige behang betrof het hier schilderingen, veelal landschappen met kamervullende voorstellingen waardoor men zich "binnen buiten kon wanen". Jurriaan Andriessen was bijzonder populair in zijn tijd en had veel opdrachtgevers in Amsterdam en omstreken.
HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur
Het HMC, ook wel bekend als het Hout- en Meubileringscollege, is sinds 1929 de enige mbo vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de leerlingen opgeleid voor een beroep in de praktijk. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het HMC ook na-, her-, en bijscholing voor mensen die al in de branches werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en deeltijdopleidingen.
Deze tentoonstelling brengt een unieke samenwerking tot stand tussen het Museum en de MBO vakschool. Voor de HMC-leerlingen is de opdracht tevens een uitdaging omdat de kennis van zowel de opleiding meubelmaken als interieuradviseur hierin samenkomt en de theorie meteen in praktijk kan worden gebracht.
- EINDE BERICHT -