Presentatie boek Samen kijken naar autisme voor ouders en deskundigen


een multidisciplinaire benadering leidt tot een betere ontwikkeling

AMERSFOORT, 20090928 -- Sanne-Lot van Ulzen, financieel econome en moeder van een kind (9 jaar) met autisme, startte een zoektocht naar de ontwikkelingsmogelijkheden voor haar zoon. Zij besloot de kennis die ze gaandeweg opdeed op papier te zetten en interviewde hiervoor gedurende een jaar vele ervaringsdeskundigen, therapeuten, begeleiders, mensen met autisme en wetenschappers. Resultaat is het boek 'Samen kijken naar autisme' dat vrijdag 2 oktober 2009 gepresenteerd wordt in stadscafé De Observant in Amersfoort.

Het boek is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in autisme of er mee te maken heeft: ouders, familie, gezondheidszorg, onderwijs et cetera. Samen kijken naar autisme helpt ouders bij hun zoektocht, maar het helpt ook anderen om een kind met autisme beter te begrijpen of te behandelen of de aanwezige kennis aan te vullen met nieuwe theorieën, benaderingen of methodieken. Sanne-Lot: "Mijn zoektocht leverde zo veel op voor mijn kind, dat ik dat anderen ook gun. De kennis die ik opdeed roept erom verspreid te worden. Er zijn veel meer mogelijkheden dan ik van te voren had kunnen bedenken. Zo is mijn kind een paar maanden geleden gaan fietsen, door hem vanuit een paar invalshoeken te ondersteunen. De euforie die ik voelde toen hij voor het eerst naar zijn school fietste, is met geen pen te beschrijven."

Samen kijken naar autisme is een makkelijk lezend en informatief boek, bestaande uit ruim dertig interviews. Geïnterviewden zijn onder andere Harry Starren, directeur van het managementopleidingscentrum De Baak, over de verbanden tussen authenticiteit, autisme en aanpassingsvermogen in de maatschappij, Belinda Meuldijk vertelt over de manier waarop zij Yoshi heeft geholpen in zijn ontwikkeling en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER, spreekt over het belang om kinderen met autisme te helpen in hun ontwikkeling om perspectief te hebben op een zo zelfstandig mogelijk leven in de toekomst.

De bekende kinderpsychiater Rutger Jan van der Gaag vertelt over wetenschappelijk onderzoek en de mogelijke rol van de hulpverlening en hoogleraar Celbiologie en Immunologie Huub Savelkoul gaat in op het mogelijke verband tussen voeding, gedragsproblemen en darmflora. De interviews zijn aangevuld met geadviseerde websites en boeken om een geïnteresseerde lezer verder op weg te helpen.

De belangrijkste conclusies van het boek: autisme is vooralsnog niet te genezen maar de gevolgen er van zijn vaak goed behandelbaar. Het werken vanuit de talenten en mogelijkheden van een kind heeft het beste ontwikkelingsresultaat tot gevolg. Een multidisciplinaire benadering, die gebruik maakt van verschillende invalshoeken die op elkaar afgestemd zijn, komt de ontwikkeling van het kind met de autismespectrumstoornis ten goede.

Meer informatie kunt u vinden op: autisme.victorius.nl