Expositie over het leven in de voormalige DDR in museum TwentseWelle
DDR, impressies van een verdwenen republiek
ENSCHEDE, 20090820 -- Museum TwentseWelle in Enschede staat van 2 oktober 2009 tot eind februari 2010 in het teken van de voormalige Deutsche Demokratische Republik, met de unieke tentoonstelling "DDR, impressies van een verdwenen republiek" over het dagelijkse leven in het verdwenen Oost-Duitsland.
Toen Günther Schabowski op 9 november 1989 tijdens een persconferentie in Oostberlijn aankondigde dat DDR-burgers voortaan naar het vrije westen mochten reizen, en wel per direct, was de wereld in shock. Voor de bevolking die al maanden protesteerde tegen het strikte regime, was dit hèt moment waar ze al zo lang op hadden gewacht en ze zetten massaal voet op "vijandelijke bodem". Daarmee kwam er na 40 jaar abrupt een einde aan de "Arbeiter und Bauernstaat", de Deutsche Demokratische Republik.
Nu, 20 jaar later, gaat TwentseWelle aandacht besteden aan dat verdwenen land en herinneringen opdiepen aan het leven dat de burger daar leidde tijdens de 40 jaar dat de Partij, de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED), het land in zijn greep hield.
Wordt de DDR meestal vanuit de politiek gezien? In deze tentoonstelling is de mens en het dagelijkse leven in de voormalige DDR het uitgangspunt.
Met originele voorwerpen, unieke foto's, affiches, maquettes, kleding en veel filmmateriaal afkomstig uit diverse Duitse musea, archieven en particuliere verzamelingen, wordt de bezoeker meegenomen op een tour door het socialistische paradijs, vóór en achter de schermen. Vanaf het prille ontstaan, na het einde van de Tweede Wereldoorlog, tot de definitieve ondergang in 1990.
Van het puin tot de Plattenbau, van Stalinallee tot Sandmänchen, van Trabant tot Teletips, marcherende jongeren en paraderende militairen. Van de volksopstand in 1953, tot die van 1989, waarna in 1990 als sluitstuk de hereniging van Duitsland volgde.
In totaal zullen er meer dan 1000 bruiklenen in TwentseWelle worden tentoongesteld. De bruiklenen komen onder meer uit het Deutsch Historisches Museum in Berlijn, de Berlinische Galerie, de Stiftung Haus der Geschichte (Bonn en Leipzig), de Sammlung Industriëlle Gestaltung (SIG) en het Grassi Museum (Leipzig). Ook het 9 meter hoge standbeeld van Vladimir Iljitsj Lenin, dat momenteel in Tjuchem (Groningen) staat zal voor de tentoonstelling naar Enschede vervoerd worden met zwaar transport.
Tijdens de tentoonstelling zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd, waaronder een groot Trabitreffen op zondag 4 oktober 2009. Op vrijdag 2 en zondag 4 oktober neemt het koor van de Nationale Reisopera de bezoeker in het museum mee door het sterk contrasterende repertoire van Weill en zijn samenwerking met Bertolt Brecht: de gepassioneerde componist en de uitgesproken Marxist.
De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het kunstenfestival GrensWerk, dat plaatsvindt in Enschede van 25 september t/m 11 oktober 2009.