Ingezonden persbericht
Maandoverzicht oktober 2009 theater de tobbe Voorburg
Otober 2009
vrij. 02 okt. jazz: Lils McIntosh Band
aanvang: 21.00 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50
Lils McIntosh behoort tot de meest vooraanstaande jazzvocalistes in Nederland. In 1993 verscheen haar imponerende debuutalbum "It's not Perfect to be Easy", waarmee zij op slag het stempel "De Europese Billy Holiday" verwierf. Ze maakte door de jaren heen 7 cd's en werkte met ondermeer Michiel Borstlap, het Rosenberg trio, Cor Bakker, de Beets Brothers en vele anderen. In 2001 ontving zij de Edison award. Haar eerste optreden in Theater de Tobbe was in 2007 en zo succesvol dat zij nu weer te gast is zij het in een iets andere bezetting. Rob Mostert, de vorige keer helaas ziek, staat aan de zijde van Lils.
Lils Mc Intosh zang; Clous van Mechelen tenorsax; Rob Mostert hammondorgel en Chris Strik drums.
zo. 04 okt.: jeugdvoorstelling: 'De twaalf broers' en 'De kikkerkoning' door Jacques Vriens
aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 7,00 (volwassenen) (vertelling 5+)
Naast schrijver is Jacques Vriens ook een geweldig toneelspeler. Jacques brengt sprookjes uit zijn eigen boek op het toneel in een klank-en kleurrijke voorstelling met prachtige muziek van Ernst Jansz. In het grappige, maar ook spannende sprookje "De Twaalf Broers" wil koning Albertus na twaalf zonen, nu eindelijk wel eens een dochter. Maar als die eenmaal geboren wordt, moeten haar broers maken dat ze wegkomen. In "De Kikkerkoning" verliest prinses Rosalinde haar gouden bal. Een kikker wil haar wel helpen die terug te krijgen, maar onder wel héél bijzondere voorwaarden. Een familievoorstelling van een klein uur voor kinderen vanaf 5 jaar én hun (groot-)ouders.
Voorstelling in het kader van de kinderboekenweek.
di. 06 okt.: lunchconcert: The Hague String Variations
aanvang: 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee)
The Hague String Variations, opgericht in 2007, bestaat uit Lisanne Soeterbroek en Clara Kim (viool), Stephanie Steiner en Veronica Lénártová (altviool) en Adrien Chosson en Clothilde Lacroix (cello). Het ensemble kan opgesplitst worden in alle mogelijke combinaties van solospeler tot volledig sextet. De leden van THSV komen uit Nederland, Amerika, Slowakije en Frankrijk en volgen of volgden allen hun Masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium. THSV trad o.m. op tijdens de Haagse Muziek Driedaagse en in het tv-programma 'Vrije geluiden' van de VPRO. Het sextet is uitgekozen voor de serie Debuut 2008/2009, waarbij zij in januari 2009 een tour maakten langs alle bekende kleine zalen in Nederland. THSV wordt gecoacht door de altviolisten Susanne van Els en Ron Ephrat.
do. 8 okt. Jazz: Deborah J Carter en de West Coast Big Band
aanvang: 21.00 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50
Deborah J. Carter werd geboren in de U.S.A. en groeide op in Hawaii en Japan. Zij geeft concerten op jazzfestivals en in jazzclubs, doet seminars, en verschijnt in radio- en TV shows in Europa en Azië. Zij toert met haar eigen trio of treedt als gaste op bij diverse formaties. Ook geeft zij masterclasses over de hele wereld. De West Coast Big Band is vaste bewoner van Theater de Tobbe en repeteert daar elke maandagavond onder leiding van trompettist Kurt Weiss. Het is een hecht jazzorkest dat bestaat uit amateur musici en professionals met allen een bijzondere liefde voor bigband muziek. Hun vierde CD in vrij korte tijd zit er aan te komen.
Tweemaal per jaar geeft dit orkest een concert in de zaal, die zij als hun thuisbasis zien.
za. 10 okt. cabaret: De Fantasten met 'Roze Kater'
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50
Fantasten brengen verbeelding weer een beetje aan de macht. Wat 'Roze Kater' vooral zo'n zalige voorstelling maakt is de bijna perfecte balans tussen muziek en dans. Drie jonge mensen met het verlangen om beroemd te worden beginnen een internetband en communiceren alles met de rest van de wereld. Gaandeweg worden zij het slachtoffer van hun blinde ambitie en vervagen de grenzen tussen het internetleven en het echte leven. Zij ontdekken dat exposure geen aandacht is en dat adoratie iets anders is dan liefde. De jonge theatermakers Marle Brouwer en Bart Rijnink leerden elkaar in 2003 kennen op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In 2006 richtten zij het gezelschap Fantasten op. Titus Tiel Groenestege is regisseur.
zo. 11 okt.: klassiek op de zondagmiddag: Klára Würtz, pianorecital
aanvang: 14.00 uur; toegang: E 17,50 (eenheidsprijs)
Klára Würtz werd geboren in Boedapest en begon op haar vijfde met pianospelen. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Ference Liszt Muziekakademie aldaar. In het voorjaar van 2003 debuteerde Klára Würtz in de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink. Zij speelde Rachmaninov's Tweede Pianoconcert tijdens een tournee met de Philharmonia der Nationen o.a. in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Dit werk nam zij op cd op met het Nationaal Symfonie Orkest van de Oekraïne. In 2003 gaf zij een succesvol solo-recital in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Zij heeft veel opnamen gemaakt voor de Franse, Amerikaanse, Hongaarse en Nederlandse radio en televisie. Zij nam meer dan 18 cd's op. Sinds 1996 woont en werkt zij in Amsterdam en is zij docente aan het Utrechts Conservatorium.
do. 15 okt.: schrijver op het podium: Joke van Leeuwen
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50
In het kader van de kinderboekenweek een auteur die zowel voor kinderen als voor volwassenen schrijft. Voor de volwassen lezer heeft Joke van Leeuwen dichtbundels en romans geschreven, waaronder "Wuif de mussen uit" (2006) en "Alles nieuw" (2008). Ook op het gebied van cabaret is Joke van Leeuwen actief. Haar werk wordt gekenmerkt door de combinatie van humor en ernst en is vele malen bekroond. Haar kinderboeken werden vertaald in het Duits, Engels, Italiaans, Spaans, Japans, Deens, Frans Papiaments en Zweeds. Ook heeft zij tweemaal het kinderboekenweekgeschenk geschreven, in 1988 en in 1993. Joke van Leeuwen, geboren in Nederland, opgegroeid en schoolgegaan in België, is tegenwoordig woonachtig in Antwerpen.
vrij. 16 okt. jazz: Ronald Snijders Funky Band
aanvang: 21.00 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50
Ronald Snijders, de uitvinder van de Afro Surinaamse kawinajazz. Geboren in Paramaribo, Suriname in 1951, begon hij op zevenjarige leeftijd geïnspireerd door zijn vader, die beroepsmusicus was, met fluitspelen.
In september 1970 ging hij civiele techniek studeren in Delft, maar vijf jaar later echter was hij professioneel musicus. Ronald Snijders produceerde twintig eigen cd's en platen met vernieuwende eigen composities, in stijl variërend van Noord-Amerikaanse jazz en fusion tot nieuwe Afrikaanse Caribbean jazz (waaronder Surinaamse kasekojazz en kawinajazz), Braziliaanse en andere wereldjazz. In De Tobbe vanavond een Funky programma. Ronals Snijders fluit en zang; Wolf Martini gitaar; Olaf Keus drums en Yerman Aponte basgitaar.
za. 17 okt. cabaret: Tom Sligting met 'Sligting Verlichting'
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50
Het grote publiek kent Tom Sligting van de 'Night of Comedy', de landelijke theatertour van Nederlands beste comedians. Of ze kennen hem van de "Comedy Factory", "Raymann is Laat" of "Laughing Matters". Tom Sligting op de cabaretplanken is een verademing in een klimaat waar jonge talenten de podia menen te moeten overnemen. Wat de jonge garde simpelweg minder heeft, is levenservaring en de daarbij behorende terugblik naar langer dan tien jaar geleden. Tom' s voorstelling blinkt uit in herkenbaarheid, zowel qua tijdsgeest als onderwerpen. Hij vertelt in een gedreven show vol humor, scherpe inzichten en visuele verrassingen op onnavolgbare wijze zijn eigen levensverhaal; gek eigenlijk dat velen zich daar in herkennen. Maken we dan ook allemaal dezelfde fouten?
ma. 19 okt.: jeugdvoorstelling: 'Miles en Tram 7' door Wolf speelt (jazzopera 7+)
aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 7,00 (volwassenen)
Miles is verdrietig om de dood van zijn vader. Miles kan niet praten over dat wat hem bezighoudt, wel zingen. Toch was het drieennegentig dagen stil. In zijn hoofd en in zijn leven. Dan duiken de liedjes weer op. En daarmee ook de vragen. Want mag hij eigenlijk wel weer zingen? Wanneer kan het leven weer normaal zijn? En wat moet hij doen met het half afgemaakte liedje, dat hij met zijn vader aan het componeren was? Miles stapt in tram 7 om zijn Opa Joe om raad te vragen. Op zijn reis dwars door de stad beleeft Miles wonderlijke muzikale avonturen en vindt hij moedige antwoorden op zijn vragen.
Het gaat over eenzaamheid en verdriet. Maar ook over troost en het altijd weer opborrelende plezier van zingen en muziek maken. Een jazzsprookje in de grote stad.
di. 20 okt.: lunchconcert: Merel van Geest (sopraan) en Erwin Weerstra (piano)
aanvang: 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee)
De jonge sopraan Merel van Geest heeft in 2007 haar bachelor diploma behaald aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel studeert zij voor haar Master klassieke zang bij Gerda van Zelm en Diane Forlan. Zij volgde diverse masterclasses, o.a. bij Jard van Nes en Udo Reinemann. Zij zingt een breed repertoire, van filmmuziek tot opera en religieuze muziek. De jonge pianist Erwin Rommert Weerstra (1987) studeert aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij David Kuyken. Al op zevenjarige leeftijd werd hij toegelaten tot de jong talentafdeling van dit instituut. Hij volgde diverse masterclasses. Naast solospel heeft Erwin een grote affiniteit met kamermuziek en de liedkunst. Als enige in Nederland heeft Erwin tweemaal het Steinway piano-concours gewonnen.
di. 20 okt.: Cinema plus+ : 'Dood in Venetië' van Luchino Visconti, inleiding Harry Peters
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50
"Dood in Venetië" is wel één van de meest bekende films van de Italiaanse cineast Luchino Visconti. Visconti was één van de belangrijkste cineasten van na de Tweede Wereldoorlog.
Zijn schitterende en beeldende vertellingen waren vaak op een boek gebaseerd. Zo ook "Dood in Venetië" ("Morte á Venezia") dat gebaseerd is op de roman van de Duitse schrijver Thomas Mann. In deze filmklassieker speelt Dirk Bogarde op indrukwekkende wijze de rol van de componist die in Venetië rust probeert te vinden, maar er echter de schoonheid vindt en zijn ondergang tegemoet gaat. Filmjournalist Harry Peters leidt de film bij u in en gaat met u nader in op het boek, de schrijver, de film en de regisseur, maar vooral op de relatie tussen het boek en de film.
woe. 21 okt.: jeugdvoorstelling: 'Al mijn later is met jou' door Theater Gnaffel ( poppen 8+)
aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 7,00 (volwassenen)
'Al mijn later is met jou' is een voorstelling met mooie woorden, liefjes, toekomstplannen, jaloezie en de tijd. Over de boezemvrienden Mees en Merel die fantaseren over woestijnloze tijden in tijdloze woestijnen. En ook over het echtpaar Arend en Duif dat geniet van warme herinneringen. Want voor Arend is Duif na 40 jaar nog steeds de állerliefste, zijn huppelkind met de langste paardestaart. Maar dan is daar de tijd die, ontevreden over zijn rol aan de zijlijn, alles in de war wil schoppen. Op zomaar een dag zet hij de tijd even stil als twee liefjes kussen. Vermomd als wolf speelt de Tijd zijn spel en brengt honger, jaloezie, huiswerk, poep, verdriet, slaap en ziek. En wie durft dan nog te zeggen: "Al mijn later is met jou".
do. 22 okt.: jeugdvoorstelling: 'Clara en Franciscus' door Tafel van Vijf (kinderen en volwassenen)
aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 7,00 (volwassenen)
De vrolijke rijke koopmanszoon Franciscus wil maar één ding: ridder worden. Trots draagt hij zijn peperdure harnas op weg naar het slagveld. En dan slaat plotseling de twijfel toe: is het wel eerlijk dat hij zo'n mooi harnas heeft, terwijl anderen met blote handen moeten vechten? Klopt het wel dat hij altijd alles krijgt wat hij wil? In een opwelling geeft hij zijn paard en harnas aan een arme man. En dan lijkt er geen weg meer terug. In een spetterende muzikale zoektocht probeert Franciscus antwoord te krijgen op belangrijke vragen: wie ben ik als ik niets meer bezit, en wie is toch dat meisje dat mij de hele tijd in de rede probeert te vallen...? Een hyperactieve muziekvoorstelling over een jongen uit de middeleeuwen die ridder wil worden: Franciscus van Assisi.
vrij. 23 okt. cabaret: Adje met 'Adje's Sterren Revue' (try-out)
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50
Een jubileumshow om niet te missen! Adje's Sterren Revue heeft alles wat een goeie revue moet hebben: zang, dans, sketches, circusartiesten, veren, glitter, bingo, een showtrap, goocheltrucs en een gevoelig chanson. Zou Adje dat allemaal wel voor elkaar krijgen? Onder commando van het eeuwige chagrijn Theo zal Adje bijzonder goed zijn best doen om deze showmachine de rails op te duwen. Na drie jaar op de planken te hebben gestaan is het tijd voor een terugblik op een monumentale carrière. Adje zal weer alles uit de kast halen om het publiek met complete verbazing toe te laten kijken. Met een keur aan internationale gasten, een plaatselijk amateur showballet en prachtige liedjes weet Adje ook in Theater De Tobbe weer helemaal de plank mis te slaan.
za. 24 okt. cabaret: Anuar met 'Ongeremd'
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50
Na het succes van de voorstelling 'Ik ben...', is hier 'Ongeremd...'. Net zoals in zijn eerste voorstelling hoeft u in 'Ongeremd.' geen politieke kwesties of een wereld verbeterende filosofie te verwachten. Maar wat dan wel? Een scherpe stand-up act van een comedian die rechtstreeks contact zoekt met het publiek. Anuar vertelt over de dingen die hij wil vertellen. Maar één ding is zeker: er wordt met niets rekening gehouden! Anuar (winnaar van de Cameretten Juryprijs 2004) is met regelmaat op televisie te zien geweest. Zijn voorstelling 'Ik ben...' is in twee delen bij de NPS uitgezonden, hij was te zien in 'The Comedy Factory', 'Raymann is Laat', 'Comedy Casino' (Canvas Belgie) en was presentator bij 'Planet Holland'. Ga kijken naar deze brutale, ondeugende, maar vooral charmante comedian
vrij. 30 okt. cabaret: Begijn Le Blue met 'Flamingo's in de polder'
aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50
In "Flamingo's in de Polder" wordt Begijn Le Bleu met flinke tegenzin meegesleurd naar
de rand van de samenleving. Hij vertelt en speelt zijn verhaal en dat van een aantal mensen wiens enige thuis hun stamcafé blijkt te zijn. In bedrieglijke eenvoud en met zin voor absurditeit speelt Begijn deze vaak vreemde vogels, zonderlingen die het zout der aarde blijken. "Flamingo's in de Polder" is een evenwichtsoefening tussen humor en tragiek. Eigenzinnig en niet vrijblijvend. Ooit speelde hij in Theater de Tobbe in een van de voorronden van Cameretten, een optreden dat voor hem vergaande gevolgen zou krijgen.
Dat jaar, in 2005, won hij overtuigend zowel de jury- als de publieksprijs van het meest prestigieuze cabaretfestival van Nederland. Nu is hij terug met zijn eerste avondvullende programma.