Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

2 oktober 2009

Utrecht krijgt Bedrijfsruimte Ontwikkelings-maatschappij

Utrecht krijgt een Bedrijfsruimte Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Dat besloot de raad in zijn vergadering van donderdag 1 oktober. In de BOM worden partijen bij elkaar gebracht die kunnen voorzien in voldoende bedrijfsruimte voor kleinschalige en startende ondernemers. Dit kunnen bijvoorbeeld woningbouwcorporaties en commerciële vastgoedpartijen zijn.

De raad stemde unaniem in met het initiatiefvoorstel van de PvdA, VVD, D66, Leefbaar Utrecht en het CDA voor het oprichten van de BOM. Met de BOM wil de raad het probleem van het gebrek aan voldoende en gevarieerde huisvestingsmogelijkheden oplossen.

Veel Utrechters starten met een eigen bedrijf. Volgens opgave van de Kamer van Koophandel zijn in 2009 tot heden 876 nieuwe ondernemers ingeschreven. Het gebrek aan huisvestingsmogelijkheden maakt de startpositie en groeimogelijkheden voor deze kleine en nieuwe bedrijven lastig. Tegelijkertijd staan er in Utrecht bedrijfspanden (tijdelijk) leeg. Het college reageerde positief op het voorstel. De raad vroeg het college om binnen drie maanden met een plan van aanpak te komen voor de BOM.

Visie Jongeren en vrije tijd

De raad stemde unaniem in met de Visie Jongeren en vrije tijd. Deze nota is een antwoord op de vraag van de raad naar een beleidskader voor het vrijetijdsbeleid voor jongeren. Het beleid heeft verschillende doelen; ontspanning, talentontwikkeling en preventie. Meerdere fracties in de raad wilden van wethouder Den Besten weten of de uitvoering van het beleid geen gevaar liep door de bezuinigingen op welzijn en cultuur. Ook vroeg de raad de wethouder haast te maken met het in de praktijk brengen van het nieuwe beleid.

Investeren in jongeren

Als gevolg van de nieuwe Wet Investeren in Jongeren (WIJ) moest de raad uiterlijk 1 oktober een verordening vaststellen over investeren in jongeren en werk. Met de komst van de WIJ vervalt het recht van jongeren tot 27 jaar op een bijstandsuitkering. Zij kunnen voortaan gebruik maken van een werken en leren aanbod van de gemeente en krijgen hiervoor een vergoeding. De raad vindt het belangrijk dat jongeren kunnen meepraten over hun ervaringen om het aanbod te verbeteren. Ook de Kliëntenraad van SoZaWe zou hierbij een belangrijke rol moeten spelen. Wethouder Spit antwoordde dat de participatie geregeld wordt door onder andere het instellen van panels. Zij vond het niet wenselijk om dit vast te leggen in de verordening. Op verzoek van de raad zegde wethouder Spit toe over twee jaar te evalueren.

Subsidieverstrekking Stimulering Bedrijven

De raad heeft een miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidieverstrekking aan bedrijven. De subsidieregeling is ter stimulering van ondernemers in wijken waar herstructurering plaats vindt. De Beleidsregel Subsidieverstrekking Stimulering Bedrijven (BSSB) is eind 2002 in het leven geroepen om tegemoet te komen aan ondernemers in de krachtwijken die hinder ondervonden in hun ondernemen door herstructurering en/of vernieuwing. De regeling is verruimd naar aanleiding van een motie van de SP, waarin werd gevraagd om ook ondernemers in herstructureringsgebieden buiten de krachtwijken financieel te ondersteunen. Het geld is bestemd voor de periode 2010 - 2013.

Verbod op rooftassen

De raad stemde in met een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om zogenoemde 'rooftassen' te verbieden. Dit zijn geprepareerde tassen die gebruikt worden om beveilingssystemen van winkels te omzeilen. De ChristenUnie diende een amendement in om het verbod op de rooftassen na twee jaar te evalueren. Het amendement werd ook aangenomen. 29 raadsleden stemden voor, 14 stemden tegen.

Nieuw raadslid SP

Nicole van Gemert is beëdigd als nieuw raadslid voor de SP. Van Gemert volgt Anny Koenders-van den Hurk op. Zij nam tijdens de raadsvergadering van 17 september om gezondheidsredenen afscheid van de raad.