Medisch Spectrum Twente


Medisch Spectrum Twente sleept tweede plaats in de wacht bij landelijke wedstrijd

Enschede, 2 oktober 2009

Tijdens het jaarcongres van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Geneeskunst (KNMG) op 1 oktober jl., heeft een artikel in Medisch Contact vanuit het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede een eervolle tweede plaats behaald.

Aan het ledenblad van de KNMG, Medisch Contact, waren in de periode 2007 - 2009, 1000 artikelen aangeboden, waarvan er 5 genomineerd waren voor de zogeheten Zilveren Zeepkist. De Zilveren Zeepkist is de tweejaarlijkse wisselprijs voor het meest spraakmakende artikel in Medisch Contact die aan de uiteindelijke winnaar wordt aangeboden tijdens het jaarcongres van de KNMG.

Het artikel in Medisch Contact
http://medischcontact.artsennet.nl/tijdschrift/Tijdschriftartikel/Een- onrijp-instrument.htm waaraan vanuit Medisch Spectrum Twente door diverse auteurs samen is gewerkt, heeft onder de titel `Een onrijp instrument´ kunnen aantonen dat de HSMR (Hospital Standardized Mortality Ratio) nog niet geschikt is om de werkelijke sterfte in een ziekenhuis af te zetten tegen de sterfte die op basis van de patiëntkenmerken werd verwacht. Het is daarmee nog geen betrouwbare maatlat voor ziekenhuiskwaliteit.

De jury van de Zilveren Zeepkist was lovend over het MST- artikel dat van grote invloed is geweest op het besluit van de minister van VWS om ziekenhuisbrede invoering van de HSMR met minimaal 1 jaar uit te stellen.

Vaatchirurg dr. R.H. Geelkerken van Medisch Spectrum Twente, één van de auteurs van het artikel, zegt mede namens zijn coauteurs, trots te zijn op het behaalde resultaat. `Verbeteren van de uitkomst van zorg is een speerpunt van Medisch Spectrum Twente. Valide spiegelinformatie stimuleert ons om de zwakste schakels in een keten te verbeteren. Een gevalideerde uitkomstenregistratie zou de basis kunnen zijn voor benchmarking van behandelketens tussen zorginstellingen. Als je artikel uit duizend artikelen als tweede uit de bus komt, bevestigt dat het gevoel dat je heldere en gevalideerde gegevens nodig hebt om gerechtvaardigde uitspraken te kunnen doen over de kwaliteit van de geleverde zorg. Alleen dáár is de patiënt echt mee gebaat´.