Gemeente Bussum

Fusiehoekje
GGF_poster Geen gedwongen fusie verkleind.jpg

De besluitvorming over een door de provincie geadviseerde fusie van Bussum met Naarden, Weesp en Muiden (een GV4) verloopt traag. Wat zijn op dit moment de feiten?

Â

De regering heeft afgelopen maanden een tweetal besluiten genomen over het provinciale herindelingsplan Gooi en Vechtstreek.

Â

In de eerste plaats heeft de regering besloten een zogenoemde uitstelwet in procedure te brengen. Deze wet regelt het uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 naar november 2010. Hiermee wordt de zittingsduur van de betrokken gemeenteraden acht maanden verlengd.

Achterliggende reden van dit wetsvoorstel is om te voorkomen dat niet tweemaal in één jaar verkiezingen zouden moeten plaatsvinden. Ingeval het parlement (wat Bussum betreft) onverhoopt met een GV4 zou instemmen, moeten voor die nieuwe gemeente verkiezingen plaatsvinden. Â

In de ontwerp-uitstelwet is bepaald dat uitstel van de verkiezingen alleen betrekking heeft op die gemeenten waarvoor vóór 31 december een herindelingsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer.

Door de Rijksoverheid wordt dit gezien als een procedureel-technische aangelegenheid, die tot doel heeft de discussie over een eventuele herindeling in de Kamer niet extra onder druk te zetten. Binnenkort zal de Tweede Kamer zich hierover uitspreken.

Â

Democratie in het gedrang

Bussum zal er overigens bij de Tweede Kamer op aan dringen dit wetsontwerp niet over te nemen.

Dit lijkt namelijk slechts een âtechnischeâ maatregel, maar dit voorstel gaat geheel voorbij aan een principieel democratisch aspect. Er is immers een onlosmakelijk verband tussen deze wet en het herindelingsvoorstel. Dat voorstel stuit echter op grote bezwaren van Bussum, terwijl haar nu wel de mogelijkheid zou worden ontnomen deel te nemen aan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Â

Daarnaast veroorzaakt dit voorstel enkele formele en praktische problemen voor de lokale afdelingen van bestaande politieke partijen en voor eventuele nieuwe politieke partijen.

Het college van burgemeester en wethouders van Bussum heeft de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties hierop gewezen. Â

Â

De regering heeft verder een herindelingsvoorstel in procedure gebracht. In dit wetsontwerp wordt voorgesteld de gemeenten Bussum, Naarden, Weesp en Muiden op te heffen en een nieuwe gemeente âNaardermeerâ te creëren. Op 10 juli 2009 heeft de ministerraad besloten onder andere deze gemeentelijke herindeling om advies aan de Raad van State voor te leggen. Het is opmerkelijk dat de ministerraad de Raad van State heel specifiek heeft gevraagd bij de advisering âbijzondere aandacht te besteden aan de gevolgde procedure en aan alternatievenâ.

De Raad van State heeft deze adviesaanvraag eerst in week 38 ontvangen. Naar verwachting zal dit adviesorgaan hiervoor enige maanden nodig hebben vanwege het omstreden karakter van dit wetsvoorstel en het verzoek van de ministerraad om specifiek het proces en alternatieve bestuurlijke varianten onder de loep te nemen.

Â

Al met al is er nog steeds geen indicatie te geven over het moment waarop duidelijk wordt hoe de bestuurlijke toekomst van Bussum er uit zal zien. Â

Â

Petitie tegen de fusie

Bussumers, maar ook andere betrokkenen, die tegen de herindeling van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp zijn, kunnen de petitie tekenen, waarin ze zich uitspreken tegen de fusie. De petitie is terug te vinden op de website www.geengedwongenfusie.nl, een initiatief van de Bussumse gemeenteraadsleden. Op de site zijn de blogs van raadsleden te vinden, staat nieuws en informatie over de voorgenomen fusie en kan men reageren of discussiëren. Â