Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Edam

Officiële start waterbodemsanering Oorgat Edam

Publicatiedatum : 1 oktober 2009

De Ye, waaraan Edam zijn naam ontleent, mondde in de Middeleeuwen uit in wat later Volendam zou gaan heten. In 1357 kreeg Edam toestemming om een nieuwe haven te graven. De naam Oorgat is een verbastering van Doorgat.

Vanmiddag wordt het startschot gegeven voor de sanering van de waterbodem van het Oorgat te Edam. De starthandeling wordt verricht door de vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen: milieu-gedeputeerde Bart Heller, wethouder Emile Karregat en hoogheemraad stedelijk waterbeheer Rob Veenman.

Een schone waterbodem

De waterbodem van het Oorgat is vervuild. Omdat de bodem stankoverlast oplevert voor omwonenden heeft de provincie Noord-Holland in 2007 besloten de sanering in eigen hand te nemen. In samenspraak met het hoogheemraadschap en de gemeente Edam-Volendam is de sanering voorbereid en aanbesteed. Provincie, gemeente en het hoogheemraadschap doen er alles aan om de overlast van de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken.

Het Oorgat bevindt zich in een kwetsbaar gebied. Vanwege de ligging in de directe nabijheid van waterkeringen moet de sanering heel omzichtig worden uitgevoerd, waarbij de stabiliteit van de oevers nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De gemeentelijke beschoeiing aan de Keetzijde wordt volledig vervangen door duurzaam hout (FSC-gecertificeerd). Ook zal er tijdens de sanering veel aandacht zijn voor de gezondheid van de omwonenden. Vluchtige stoffen worden gemeten middels een apart meetsysteem, aangebracht op de gevels, zodat dagelijks goed in de gaten wordt gehouden of de concentraties binnen de normen blijven.

De baggerspecie wordt vanwege de stankoverlast afgevoerd naar Rijksdepot IJsseloog (van Rijkswaterstaat), waar niemand er last van heeft. Dit is mogelijk omdat er door het stroomgebied Rijn-West, waar Noord-Holland onderdeel van is, een Regionaal Bestuursakkoord is getekend.

Het werk is in juni gegund aan de firma J.P. Schilder, te Ursem. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang.