02 oktober 2009
GAIA over het pijnloos doden van kreeften met Crustastun
Sinds kort is de Crustastun op de markt, een apparaat waarmee
kreeften pijnloos kunnen worden gedood. Deze methode is veel
humaner dan het doden in kokend water.
de Crustastun
In de Crustastun wordt de kreeft door een stroomstoot in een
fractie van een seconde (om precies te zijn, in 0,3 seconde)
verdoofd, zodat hij niets meer voelt. De stroomstoot houdt
vervolgens nog zo'n 5 seconden aan. Na deze 5 seconden is de kreeft
een pijnloze dood gestorven.
Een levend gekookte kreeft is pas na 3 minuten dood
Onderzoek heeft uitgewezen dat het doden van kreeften in kokend
water 1 tot 3 minuten duurt, 3 minuten van onnodige stress en pijn
lijden dus. Dat is onderzocht door European Scientific Panel on
Animal Health and Welfare (AHAW).
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Veel mensen eten graag kreeft,
maar hebben terecht gewetensbezwaren bij het levend koken of
doormidden snijden van de dieren. Wij hopen dus dat restaurants die
kreeft op het menu hebben staan, snel zullen overstappen op de
Crustastunmethode. Als je dan toch perse kreeft wilt eten, dan het
liefst een kreeft die op humane wijze aan zijn eind is gekomen."
GAIA