GAIA

02 oktober 2009

GAIA over het pijnloos doden van kreeften met Crustastun

Sinds kort is de Crustastun op de markt, een apparaat waarmee kreeften pijnloos kunnen worden gedood. Deze methode is veel humaner dan het doden in kokend water.

de Crustastun

In de Crustastun wordt de kreeft door een stroomstoot in een fractie van een seconde (om precies te zijn, in 0,3 seconde) verdoofd, zodat hij niets meer voelt. De stroomstoot houdt vervolgens nog zo'n 5 seconden aan. Na deze 5 seconden is de kreeft een pijnloze dood gestorven.

Een levend gekookte kreeft is pas na 3 minuten dood

Onderzoek heeft uitgewezen dat het doden van kreeften in kokend water 1 tot 3 minuten duurt, 3 minuten van onnodige stress en pijn lijden dus. Dat is onderzocht door European Scientific Panel on Animal Health and Welfare (AHAW).

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Veel mensen eten graag kreeft, maar hebben terecht gewetensbezwaren bij het levend koken of doormidden snijden van de dieren. Wij hopen dus dat restaurants die kreeft op het menu hebben staan, snel zullen overstappen op de Crustastunmethode. Als je dan toch perse kreeft wilt eten, dan het liefst een kreeft die op humane wijze aan zijn eind is gekomen."