Vlaamse Overheid

voor gezondheidssector in Malawi

Vlaanderen voorziet 2 miljoen euro voor gezondheidssector in Malawi

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 2 oktober 2009

Op voorstel van Vlaams minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om 2 miljoen euro te voorzien voor de gezondheidssector in Malawi. Deze financiële ondersteuning kadert in de uitvoering van de strategienota tussen Vlaanderen en Malawi. De strategienota is afgesloten voor de duur van 5 jaar (2009-2013) en bepaalt onder meer de samenwerking met betrekking tot de gezondheidssector.

Strategienota Vlaanderen - Malawi

In het kader van ontwikkelingssamenwerking heeft de Vlaamse Regering in november 2008 een strategienota goedgekeurd tussen Vlaanderen en Malawi.

Deze strategienota omvat een samenwerkingsprogramma tussen Vlaanderen en Malawi voor 5 jaar, waarbij de nadruk gelegd wordt op 2 sectoren, namelijk landbouw en voedselzekerheid enerzijds, gezondheid anderzijds.

Met de beslissing van vandaag om voor 2009-2010 2 miljoen euro te voorzien, wordt een eerste stap gezet in de uitvoering van de strategienota op het vlak van de gezondheidssector.

De strategienota bepaalt namelijk dat Vlaanderen over een periode van 5 jaar 10 miljoen zal investeren in de gezondheidssector. Vlaanderen heeft zich dan ook ingeschreven in het nationaal gezondheidsplan (Programme of Work) van Malawi. De algemene doelstelling hiervan is de gezondheidstoestand van alle Malawiërs te verbeteren door de ziekte-incidentie en vroegtijdige sterfte bij de bevolking te verminderen. Dit kan door aan alle Malawiërs een basisgezondheidszorgpakket aan te bieden.

Het basisgezondheidszorgpakket bevat een minimumdienstenpakket dat gratis ter beschikking wordt gesteld aan alle Malawiërs om hun gezondheidstoestand te verbeteren.

Deze diensten hebben betrekking op:


1) ziektes die door vaccins kunnen worden voorkomen,


2) acute infecties van de luchtwegen,


3) diarree, waaronder cholera,


4) nadelige gevolgen voor moeders en pasgeborenen, waaronder gezinsplanning,


5) malaria en


6) tuberculose.

Dankzij het gezondheidsplan wordt tevens bijgedragen tot het realiseren van de gezondheidsdoelstellingen van de VN, waartoe Vlaanderen zich engageert.

Deze doelstellingen hebben betrekking op het terugdringen van kinder- en moedersterfte, het stoppen en terugdringen van de verspreiding van HIV/AIDS, malaria en andere ziektes, de strijd tegen honger en armoede.

'Ook in tijden van economische crisis is het belangrijk dat Vlaanderen solidair blijft met de landen uit het Zuiden. Vaak zijn zij het eerste slachtoffer. Daarom zal Vlaanderen zich ook de komende 5 jaar blijven inspannen op vlak van
ontwikkelingssamenwerking', aldus minister Peeters. 'Belangrijk is dat het ontwikkelingsbeleid maximaal in samenspraak met de partners uit het Zuiden zelf wordt uitgewerkt. Op die manier zijn de projecten beter gedragen, wat bijdraagt tot het welslagen ervan.'