Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 2 oktober 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de Kaderovereenkomst over een algemeen partnerschap en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en Indonesië.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 300.000 euro subsidie toe aan de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA). De vluchtelingenorganisatie richt zich specifiek op de Palestijnse vluchtelingen en geeft hen voedsel, onderdak en kleding en voorziet ook in onderwijs en gezondheidsbehoeften.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro subsidie toe aan het Ministry of Health in Malawi als bijdrage aan de SWAp in de gezondheidssector in Malawi. SWAp staat voor Sector Wide Approach en is een bepaalde aanpak tot samenwerking tussen de overheid van een partnerland en ontwikkelingspartners.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van Overeenkomst goed dat een kader vaststelt voor een Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de staten van Oostelijk en Zuidelijk Afrika. Ze machtigt de federale vertegenwoordiger om deze Overeenkomst in naam van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest te ondertekenen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van het dossier Flanders House New York (FHNY) beslist de Vlaamse Regering principieel tot omvorming van het FHNY naar een Vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering met diplomatiek statuut. Ze neemt meteen ook akte van de beslissing van de raad van bestuur van FHNY om Kris Dierckx tijdelijk aan te stellen als directeur ad interim. Ze geeft ook opdracht aan de leidend ambtenaar van het Departement internationaal Vlaanderen om een concreet stappenplan uit te werken voor de opheffing van de not-for-profit FHNY en de omvorming van deze structuur tot een Vlaamse Vertegenwoordiging met de Verenigde Staten als ambtsgebied.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Geert Bourgeois, minister Philippe Muyters en minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het Europees Verdrag over de bescherming van het archeologisch erfgoed. De belangrijkste doelstellingen van het verdrag zijn het behoud en de bescherming van het archeologisch erfgoed van Europa, dat van wezenlijk belang is voor de kennis van de geschiedenis van de mensheid. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nu voor advies ingediend bij de SAR Ruimtelijke Ordening-Onroerend Erfgoed, de SAR internationaal Vlaanderen en de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Jan Cornelis vervangt, met ingang van 1 oktober 2009, André Van Calster als commissaris van de Vlaamse Regering bij het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC vzw).

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering stelt Herman Reynders voor als gouverneur van de provincie Limburg en keurt meteen zijn benoeming, met ingang van 5 oktober 2009, goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist de dijkweg 'Turkeyen', ter hoogte van de autosnelweg E34 in Sint-Gillis-Waas, in te delen bij de gemeentewegen, en draagt zo het wegvak over aan de gemeente.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over de administratieve geldboeten in geval van inbreuk op de luchtvaartreglementering. Het koninklijk besluit bepaalt dat ook de hoofdinspecteur en adjunct-hoofdinspecteur van de luchtvaart- en luchtaveninspectie bevoegd zijn om administratieve geldboetes op te leggen. Daarnaast bevat het enkele bepalingen over mogelijk uitstel en de heffing van de vergoedingen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering wijzigt principieel de besluiten over de aanpassings- en verbeteringspremie voor woningen (VAP) en de tegemoetkoming bij de renovatie van een woning (RENO). De wijziging beoogt het RENO-stelsel te herijken, zodat enkel de essentiële ingrepen gesubsidieerd worden en per categorie maximale subsidieplafonds gelden. Het succes van de maatregel was immers te groot voor de beschikbare budgettaire ruimte. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering stelt drie nieuwe leden aan in de raad van bestuur van de VDAB.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hoogspanningslijn Lillo-Zandvliet'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Eind 2001 - begin 2002 wensten verschillende Vlaamse steden en gemeenten gebruik te maken van de zogenaamde cross-border leases (CBL), waarbij buitenlandse private vehikels een belastingvoordeel in eigen land konden genereren, dat gedeelteliik werd afgestaan aan de instellingen die daarvoor hun infrastructuur ter beschikking stelden. De Vlaamse Regering keurde daarvoor een besluit goed met de toekenning van drie gewestwaarborgen voor Sint-Niklaas, Hamme en Dendermonde voor de CBL op hun rioolstelsel. In dit kader beslist ze nu tot finale herstructurering van de transactie.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit met het Vlaams reglement rond de milieuvergunning en het besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne. Het betreft wijzigingen naar aanleiding van het vaststellen van de zoneringsplannen, aanpassingen aan de reglementering van LPG-stations en aanpassingen van de reglementering die niet werkzaam of overbodig zijn gebleken. Daarnaast worden enkele materiële vergissingen rechtgezet. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de regeling van een aantal aangelegenheden voor de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie in uitvoering van het decreet over het volwassenenonderwijs. Het gaat onder meer om een aantal technische wijzigingen, over de aanwending van leraarsuren/VTE voor de aanwerving van voordrachtgevers, de berekening van de jaarlijkse puntenenveloppe en de werkingstoelage voor de Centra voor Basiseducatie; en de vastlegging van het mechanisme voor de begrenzing van de groei van leraarsuren, VTE, punten en werkingsmiddelen.