Gemeente Soest

.

Gemeente zoekt AED-bedieners

02 oktober

In een eerder stadium hebben twee WBT's (wijkbeheerteams) het initiatief genomen om een AED (automatische externe defibrillator) in hun wijk op te hangen. De gemeente Soest heeft dit initiatief ondersteund en geld beschikbaar gesteld om in elke wijk in Soest en Soesterberg een AED op te hangen.

Omdat apparaten alleen geen levens redden, is er ook geld beschikbaar gesteld om 10 vrijwilligers uit elke wijk op te leiden om te kunnen reanimeren en een AED te bedienen in geval van een hartstilstand. Via de WBT's hebben nog niet de 10 benodigde vrijwilligers uit elke wijk zich aangemeld voor een opleiding tot AED-bediener. De gemeente doet nu een oproep aan geïnteresseerden om zich aan te melden. Op korte termijn starten de opleidingscursussen.

Een AED is een apparaat dat gebruikt wordt om elektrische schokken toe te dienen aan een persoon met een hartstilstand. Deze schokken dienen het hartritme weer op gang te brengen (defibrillatie). Een brede beschikbaarheid van AED's doet de kans op het redden van levens stijgen.

Om dit apparaat goed te kunnen bedienen en om te kunnen reanimeren is een korte opleiding nodig. Deze opleiding duurt 2 dagdelen van 2,5 uur. Hiernaast is een jaarlijkse herhalingscursus noodzakelijk om de vaardigheden te blijven trainen. De gemeente neemt de kosten die gemoeid zijn met de opleiding en de herhalingslessen voor haar rekening.

In eerste instantie is het streven om 10 mensen per wijk op te leiden. Alleen uit de wijk Overhees hebben zich voldoende vrijwilligers aangemeld.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via postbus2000@soest.nl o.v.v. AED-opleiding.