Gemeente Almere

Fietserstevredenheid het hoogst in Almere

02-10-2009

Fietsersbond bekijkt samen met Arno Visser het rapport Almere beschikt over een snel en comfortabel fietspadennetwerk en aantrekkelijke fietsroutes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Fietsersbond. De resultaten van het onderzoek staan in de Fietsbalans. De Fietsersbond overhandigde de Fietsbalans vrijdag 2 oktober aan wethouder Arno Visser (Verkeer en Vervoer).

De Fietsbalans brengt het gemeentelijke fietsklimaat in kaart op basis van objectief meetbare gegevens. Gemeenten krijgen zo een betrouwbaar inzicht in de sterke en zwakke punten van het fietsklimaat, ook in vergelijking met gemeenten van dezelfde grootte. De Fietsbalans geeft ook aanbevelingen om het fietsklimaat te verbeteren.

Uitkomsten
Almere behaalde de beste totaalscore op het aspect fietserstevredenheid van de onderzochte grote gemeenten. De directheid van de routes in Almere is een groot pluspunt volgens de Fietsersbond. Er is weinig oponthoud, waardoor de gemiddelde snelheid tijdens het fietsen hoog blijft. Zeer goed scoort het comfort van de routes. Het wegdek is over het algemeen goed en er is weinig hinder van voetgangers, hekjes, drempels of kruisend verkeer.

Een aandachtspunt voor de gemeente Almere is het verbeteren van de onbewaakte fietsenstallingen. Opvallend is ook dat het fietsgebruik in Almere laag is. Almeerders fietsen beduidend minder dan bewoners van ander grote steden. De Fietsersbond ziet in het lage fietsgebruik aanwijzingen voor het ontbreken van een fietscultuur binnen de stad.

Aanbevelingen
De Fietsersbond beveelt de gemeente Almere aan om zich vooral te richten op het vergroten van het fietsgebruik, vanuit zowel het oogpunt van (auto-)bereikbaarheid als vanuit het oogpunt van gezondheid. Ook het verbeteren van de onbewaakte fietsenstallingen wordt aanbevolen.

De gemeente Almere is tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. In het komende voorjaar zullen er acties plaatsvinden om het fietsgebruik te stimuleren. De verbeteringen aan de onbewaakte fietsenstallingen zijn al begonnen. De afgelopen jaren heeft de gemeente Almere hier flink in geïnvesteerd, voornamelijk bij de stations.

Onderzoek
Voor het onderzoek gingen er in 2007 twee meetfietsen op pad. De één is uitgerust met meetapparatuur, waarbij de snelheid gemeten wordt, het aantal keren remmen en de trilling van de fiets. Ook zit er een geluidsmeter op de fiets. De andere fiets is uitgerust met een camera, die de situatie langs de weg vastlegt; staan er veel auto's langs de weg, kun je naast elkaar fietsen en krijg je voorrang of niet. Later wordt zoveel mogelijk dezelfde route met de auto gereden, waardoor gemeten kan worden welk vervoermiddel het snelst is en of de fiets kan concurreren met de auto.