Controleresultaten Legionellapreventie
2009
Cluster 1: zwembaden en sauna's
Datum 25 september 2009
Status Definitief
Definitief | Controleresultaten Legionellapreventie 2009 | 25 september 2009
Colofon
VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig water Rijnstraat 8
Postbus 16191
2500 BD Den Haag
Publicatienummer: 9212
Deze publicatie is te downloaden via www.vrominspectie.nl
Pagina 2 van 11
Definitief | Controleresultaten Legionellapreventie 2009 | 25 september 2009
Inhoud
1 Inleiding...........................................................................................................4
2 Resultaten zwembaden.......................................................................................7
3 Resultaten sauna's.............................................................................................9
4 Samenvatting..................................................................................................11
Pagina 3 van 11
Definitief | Controleresultaten Legionellapreventie 2009 | 25 september 2009
1 Inleiding
De drinkwaterbedrijven voeren jaarlijks controles uit bij collectieve (drinkwater)installaties voor toezicht op de naleving van legionellapreventie. Deze controles worden uitgevoerd om de motivatie, het bewustzijn en de naleving met betrekking tot het voorgeschreven beheer en gebruik van de installatie bij eigenaren en gebruikers te vergroten. Deze controles dragen bij aan vanuit de volksgezondheid gezien - veilige binneninstallaties en een veilig openbaar drinkwaternet.
De prioritaire instellingen (zoals zwembaden, sauna's, ziekenhuizen, etc.) leveren drinkwater aan kwetsbare groepen mensen die een grotere kans hebben ziek te worden als gevolg van legionellabacteriën. Hierdoor is juist bij deze instellingen extra aandacht nodig voor de preventie van legionella.
De kans op normoverschrijding in een installatie bepaalt de controlefrequentie van deze installatie. Prioritaire instellingen vallen onder de hoogste controlefrequentie en worden, afhankelijk van de risico-indeling, eenmaal per drie jaar of eenmaal per zes jaar gecontroleerd door de drinkwaterbedrijven. Tijdens het uitvoeren van de controle wordt vooral het beheer van de installatie gecontroleerd, naast de technische aspecten van de installaties.
Vanaf 1 januari 2009 wordt de interventiestrategie1 gehanteerd bij de controle van prioritaire (drinkwater)installaties. Deze interventiestrategie is door de VROM-Inspectie (VI) in samenspraak met de drinkwaterbedrijven opgesteld om de naleving van legionellapreventie te verbeteren. Voor de uitvoering daarvan is in maart 2009 een convenant tussen de Vewin en de VI getekend. In de praktijk houdt de interventiestrategie in dat specifieke doelgroepen elk jaar in clusters worden gecontroleerd. Met deze aanpak in clusters kan de communicatie vooraf en achteraf over legionellapreventie en de uitvoering van de controles bij deze doelgroepen optimaal worden ingezet (ook andere interventies zijn mogelijk). Het doel is het bewustwordingsproces bij de doelgroepen intensiever te stimuleren, waarbij met name gewezen wordt op de beheersverantwoordelijkheden.
Deze rapportage beschrijft de resultaten van de eerste controles bij het eerste cluster van prioritaire instellingen, zwembaden en sauna's. Uit een inventarisatie naar de omvang van deze prioritaire groepen blijkt dat er in Nederland circa 1040 zwembaden en 131 sauna's zijn. In de periode van 1 februari 2009 tot 1 april 2009 zijn in totaal 123 zwembaden en 37 sauna's gecontroleerd.
Werkwijze
Met de drinkwaterbedrijven zijn afspraken gemaakt over de periode waarin bepaalde prioritaire groepen worden gecontroleerd. De VI legt contact met brancheorganisaties van de te controleren prioritaire groepen, voordat de drinkwaterbedrijven de controles uitvoeren. De brancheorganisaties, voor de zwembaden is dat het `Platform zwembaden' en voor de sauna's is dat de `Nederlandse Saunavereniging', zijn verzocht de aangesloten leden hierover in te lichten. Het `Platform zwembaden' heeft een persbericht uit laten gaan. De `Nederlandse Saunavereniging' heeft er voor gekozen de leden niet actief te informeren maar het onderzoek te zullen blijven volgen.
1