Senternovem

02-10-2009 | Succesverhaal KP7 project `ZF-Cancer' van Universiteit Leiden

Het Zevende Kaderprogramma project `ZF-Cancer' richt zich op de ontwikkeling van tests (bio-assays) voor het meten van kanker ontwikkeling in de zebravis embryo's. Met dit modelsysteem kunnen grote hoeveelheden potentiële geneesmiddelen en therapieën tegen kanker ontwikkeld en getest worden. `ZF-Cancer' wordt wetenschappelijk gecoördineerd door Ewa Snaar-Jagalska van de Universiteit Leiden. Eén van de negen partners is het Leidse bedrijf ZF-Screens, een spin-out bedrijf opgericht door Herman Spaink en Guido van den Thillart. Wij stelden Ewa Snaar-Jagalska en Herman Spaink drie vragen.

Wat waren de eerste stappen tijdens de voorbereiding van jullie projectvoorstel? Ewa Snaar-Jagalska
Ewa Snaar-Jagalska: "Het is belangrijk zo vroeg mogelijk te beginnen. We begonnen met het omzetten van het projectidee naar een projectschema met daarin de verschillende stappen van het project. Hiermee konden we vaststellen welke partijen een rol spelen bij iedere stap".

Voor Ewa Snaar-Jagalska is dit project het eerste met een rol als coördinator. Zij benadrukt het belang van contact met de scientific officer in de beginfase: "Overleg over ons projectschema bevestigde dat we in de goede richting dachten en hielp bij het aanbrengen van focus. Het belangrijkste criterium bij het samenstellen van het consortium is wetenschappelijke excellentie, maar ook de verschillende typen organisaties en de herkomst landen van de partners moet evenwichtig zijn." Een van de partijen die al vanaf het begin bij het project betrokken was is ZF-Screens. Herman Spaink (ZF-Screens): "Het onderwerp van de oproep sloot perfect aan bij onze expertise, waardoor wij een logische partner waren. De overige partners werden op basis van ons netwerk en een workshop over het onderwerp geselecteerd."

Welke elementen maakten jullie projectvoorstel zo bijzonder? Ewa Snaar-Jagalska: "Natuurlijk moet het project perfect passen binnen het onderwep, moet het innovatief zijn en van zeer hoge kwaliteit. Voor ons project komt daar verder een goede interactie en synergie tussen de projectpartners bij. De meerwaarde van samenwerking tussen universiteiten, onderzoeksinstellingen, twee mkbs en ook een groter bedrijf was echt een pluspunt." Herman Spaink benadrukt het belang van deelname van het mkbs en industrie aan het consortium: "De betrokkenheid van bedrijven was geen formele eis, maar de deelname van deze partners verzekert, naast hun essentiële bijdragen aan het project, ook een optimaal gebruik van de resultaten tijdens en na afloop van het project. Bovendien geeft de betrokkenheid van het bedrijfsleven aan dit onderzoek grote potentie heeft. Het helpt de referenten te overtuigen dat dit project gegarandeerd goede resultaten zal opleveren."

Wat zijn jullie verwachtingen, wat gaat dit project jullie brengen? Herman Spaink
Herman Spaink: "Voor een startend bedrijf zoals ZF-Screens, is het belangrijk dat het project in lijn ligt met bestaande plannen. Het "ZF-Cancer" project geeft ons continuïteit en is een impuls voor nieuwe ontwikkelingen. Het geeft ons de mogelijkheid patenten te verwerven die belangrijk zijn voor de competitieve fase na afloop van het project. Verder schept het project ook mogelijkheden voor samenwerking, binnen en buiten het consortium." Ook voor de universitaire partners zal het project een langdurige impact hebben. Ewa Snaar-Jagalska: "Het project geeft ons de mogelijkheid een nieuwe onderzoekslijn op te starten en helpt bij het verkrijgen van aanvullende financiering."