De Unie


30/10/2009
Gezamenlijk persbericht vakbonden Fortis Bank en ABN AMRO: Kroes wijkt geen duimbreed

2 oktober keiharde deadline voor Remedy - Op donderdag 1 oktober 2009 hebben vakorganisaties FNV Bondgenoten, De Unie, CNV Dienstenbond en BBV, samen met de voorzitters van OR Fortis Bank Nederland en ABN AMRO bij Eurocommissaris Kroes in Brussel een onderhoud van een uur gehad om een goede oplossing te zoeken voor de huidige situatie bij Fortis Bank en ABN AMRO, voordat de uitsteltermijn voor de verplichte verkoop van de HBU verstrijkt. De mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid bij deze bedrijven baren de werknemersvertegenwoordigers veel zorgen.

Volgens mevrouw Kroes hebben banken hebben nog steeds grootse en meeslepende ideeën, maar vergeten dat de basis eerst weer moet worden neergezet. Ook vindt zij dat banken eerst weer eens met hun voeten in de modder moeten gaan staan en ze laat weten dat de EC heeft niet voor deze oplossing gekozen.

Uit deze uitspraken hebben de werknemersvertegenwoordigers geconcludeerd dat zij vindt dat de bankenwereld de huidige situatie aan zichzelf heeft te danken en nog steeds niet doet wat ze moet doen voor economisch herstel. Daarnaast maakt zij duidelijk dat het bedrijfsonderdeel dat nu in de etalage staat (HBU) niet haar idee is geweest, maar de keuze is van het management. Het maakt de Eurocommissaris niet uit wat er wordt losgemaakt van ABN AMRO of Fortis Bank Nederland, als er maar een vierde, nieuwe, levensvatbare bank in de markt wordt gezet om de concurrentie in Nederland te bevorderen en dat alles in het âvoordeel van de consumentâ.

Werknemersvertegenwoordigers togen naar Brussel om te peilen of er flexibiliteit kon worden aangebracht in de termijn die Eurocommissaris Kroes eist waarbinnen een verkoop van de Remedy moet plaatsvinden, maar zonder te tornen aan de eisen van de EC op zich. In de uitvoerige discussie die volgde werden de diverse opvattingen uitgewisseld. Helder blijkt, dat Eurocommissaris Kroes vindt dat zij, na 2 jaar wachten, ruimhartig genoeg is geweest met het verlenen van uitstel. Zij kan in deze zaak âNederland niet strenger, maar ook niet aardiger behandelenâ dan andere landen. Haar uitgangspunt blijft dat er een vierde partij in de markt moet komen. Waar bonden nog ruimte zagen om de diverse standpunten te verenigen met behoud van elkaars positie, bleek dit in Brussel een âcul de sacâ.

Kortom, zij houdt stand. Als vandaag (2 oktober) de remedie niet plaatsvindt, dan is de verwachting gewettigd dat zij de fusie tussen de twee bedrijven definitief niet toestaat. In dat geval moet er een toekomstbestendige oplossing worden gezocht voor de twee zelfstandige bedrijven met crisisschade. Zij zullen dan ieder voor zich voor hun voortbestaan moeten vechten. In ieder geval zal de verdere opbouw en ontwikkeling van beide banken hierdoor in groot gevaar komen.

Werknemersvertegenwoordigers hebben volgende week een gesprek met Tweede Kamerleden over de nieuw ontstane situatie.

Vlnr: Joop de Vries (voorzitter BBV), Tim op ten Noort (voorzitter OR Fortis Bank Nederland), Sandra Hendrik (bestuurder CNV Dienstenbond), René Hazebroek (voorzitter COR ABN AMRO), Neelie Kroes (Eurocommissaris Mededinging), Joop Hofland (sr. belangenbehartiger De Unie en BBV), Carla Kiburg (bestuurder FNV Bondgenoten)