Senternovem


01-10-2009 | Publiekscampagne `Zuinig licht, Heldere keuze' binnenkort van start

Door de komst van Europese regelgeving zal de gloeilamp de komende jaren uit de schappen verdwijnen. Dit betekent dat de consument te maken krijgt met een nieuw aanbod van energiezuinige verlichtingsproducten. Op aanbeveling van de Taskforce Verlichting, opgericht door minister Jacqueline Cramer van VROM, is daarom de publiekscampagne `Zuinig licht, heldere keuze' opgezet.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VROM en alle grotere Nederlandse producenten en retailers op het gebied van huishoudelijke verlichtingsproducten, zoals Gamma, Albert Heijn, Blokker, Formido, Hema, IKEA, Karwei, Kwantum en Praxis.

Nieuwe energie-eisen
"Het is een misverstand dat we de gloeilamp willen verbieden", zegt Atty Eiriksdottir Benedikz van VROM. "Het doel van de campagne is om de nieuwe Europese energie-eisen handen en voeten te geven in de praktijk. Die eisen gaan omhoog waardoor steeds meer typen gloeilampen niet meer voldoen. Die gebruiken te veel energie. Het is dus niet zozeer ons doel om de gloeilamp te verbieden, maar juist om mensen minder energie te laten verbruiken. Dat kan met energiezuinige lampen zoals led- en spaarlampen."

De weg naar de schappen
Om de noodzakelijke overstap naar energiezuinige verlichting onder de aandacht te brengen, is de campagne `Zuinig licht, heldere keuze' in het leven geroepen. Die gaat van start bij het ingaan van de wintertijd, op 25 oktober. Maandag 26 oktober begint de campagne in winkels. Om ervoor te zorgen dat consumenten hun weg kunnen vinden in het ruime assortiment zuinige lampen in de schappen, moeten ze duidelijke informatie krijgen. Eiriksdottir Benedikz: "In de winkels wordt meestal uiteindelijk de keuze gemaakt. Uiteraard willen winkeliers bepaalde lampen verkopen. Daarom is het van belang dat er een objectieve keuze gemaakt kan worden."

Andere waardes
"De rol van de overheid is om iedereen te voorzien van die onafhankelijke en eenduidige, door Milieu Centraal gevalideerde informatie. Energiezuinige lampen, zoals led- en spaarlampen, hebben een andere waarde dan gloeilampen. Het is natuurlijk jammer als de consument teleurgesteld thuiskomt met een spaarlamp met de verkeerde sterkte. Daarom zijn er lijsten opgesteld waarop sterktes van lampen worden vergeleken met gloeilampen."

Vooroordelen
"Maar we lopen ook tegen een aantal vooroordelen op", constateert Eiriksdottir Benedikz. "Bijvoorbeeld het idee dat een spaarlamp niet mooi is of niet dimbaar. Dat was misschien een aantal jaren geleden zo. Inmiddels zijn er tal van soorten en maten, waaronder ook dimbare spaarlampen. Wel is het zo dat er een aanzienlijk verschil in kwaliteit is van bijvoorbeeld led-lampen. Daar moeten kopers goed op letten, ook weer om teleurstelling te voorkomen. De producenten die zich hebben aangesloten bij onze werkgroep hebben beloofd kwaliteitslampen te leveren, die daadwerkelijk zo lang meegaan als op de verpakking staat vermeld. Aan ons de taak om de consument ervan bewust te maken dat de hogere aanschafprijs zichzelf terugverdient door een lange levensduur van de lampen en een lage energierekening. Helaas zien mensen een lamp nog niet als een investering, dat vergt een andere denkwijze. En moet de campagne bij helpen."

Campagnemiddelen
Via advertenties in huis-aan-huisbladen, dagbladen en tijdschriften, radiospotjes en een speciale campagnewebsite (www.beterklimaat.nl) worden de energiezuinige lampen onder de aandacht gebracht. Ook zal minister Cramer haar best doen genoeg aandacht in de media te krijgen voor de campagne. Tijdens de campagneperiode zullen verschillende activiteiten in de winkels plaatsvinden. Kortingsacties, aantrekkelijke armaturen en een 4 jaar lange garantie gaan de energiezuinige verlichting promoten. Het aanbod van zuinige lampen wordt vergroot en tegelijkertijd zal de verkoop van gloeilampen stoppen.

Ook de komende jaren zal er aandacht zijn voor de vernieuwing van onze verlichting en de voorlichting daarover. Voor de komende drie jaar zijn namelijk nog meer aanscherpingen van de energie-eisen aangekondigd.