CNV Onderwijs


2 oktober 2009

Geen AOW-akkoord in de SER

Categorie: Pensioen, Algemeen nieuws

Woensdag 30 september hebben de werkgeversorganisaties de handdoek in de ring gegooid. Op deze manier kwam een zeer teleurstellend einde aan een onderhandelingstraject dat op 25 maart begon met het sluiten van het crisisakkoord. De afspraak was dat de SER - het overlegorgaan van werkgeversorganisaties, vakbonden en onafhankelijke kroonleden - tot 1 oktober de tijd kreeg om een alternatief te bedenken voor het verhogen van de AOW leeftijd naar 67 jaar. Nu de SER het niet eens is geworden over een alternatief, is het kabinet aan zet.

Wat is er gebeurd?
Via de media komen nu verschillende versies naar buiten over wat er is gebeurd. Leden en medewerkers horen rechtstreeks geïnformeerd te worden over onze kant van het verhaal. De afgelopen maanden is heel hard gewerkt om een alternatief te bedenken. De verschillende organisaties hebben eerst hun eigen leden om advies gevraagd. Zo hebben CNV-leden de mogelijkheid gehad om in april een van onze bijeenkomsten te bezoeken of om mee te werken aan ons onderzoek via internet. Op basis van deze uitkomsten heeft het Algemeen Bestuur in juni de inzet van het CNV voor deze onderhandelingen vastgelegd. Meer informatie hierover op http://bit.ly/10NmB4.

In de zomermaanden zijn de onderhandelingen tussen de werkgeversorganisaties, de vakbonden en de kroonleden begonnen. Het CNV heeft zich in die onderhandelingen strijdbaar, maar constructief opgesteld, omdat wij ervan overtuigd waren dat het beter was om een alternatief te bedenken dan om het aan het kabinet over te laten. De onderhandelingen verliepen moeizaam, maar dat is ook niet verwonderlijk bij zo'n ingewikkeld en gevoelig thema. Het CNV is ver gegaan richting werkgevers, maar zij vonden het nooit genoeg.

Voorstel CNV, FNV en MHP
Afgelopen week hebben vakcentrales van CNV, FNV en MHP een vergaand voorstel gedaan waar de kroonleden brood in zagen. Een voorstel wat uitstekend past bij de inzet die u ons heeft meegegeven.

Mensen die op 65 jaar stoppen met werken krijgen een welvaartsvaste AOW en wie langer doorwerkt krijgt een hogere AOW uitkering. Dit heeft te maken met een koppeling van de AOW aan de levensverwachting. Dit kan betekenen dat de uitkering over tientallen jaren in verhouding ietsjes lager uitvalt dan de huidige AOW. Dankzij de extra belastinginkomsten van mensen die langer doorwerken kan de AOW uitkering op een fatsoenlijk niveau blijven.
Mensen met lagere inkomens krijgen de garantie van een volledige AOW. Er worden afspraken gemaakt met werkgevers hoe meer mensen tot 65 jaar aan een baan geholpen kunnen worden.
In dit voorstel worden geen rekeningen doorgeschoven naar volgende generaties en is er keuzevrijheid over de AOW leeftijd met een beloning als langer wordt doorgewerkt. Tot slot worden concrete afspraken gemaakt over de het aan werk helpen van mensen onder 65 jaar en er is geen discussie nodig over zware beroepen.

Op de laatste onderhandelingsdagen leek het erop dat wij als vakbonden, de kroonleden en de werkgevers steeds dichter bij elkaar kwamen te staan. Het CNV was er dan ook van overtuigd dat er op woensdagavond 30 september een gezamenlijk alternatief gepresenteerd kon worden. Helaas braken werkgevers het overleg op een onfatsoenlijke manier af.

Hoe nu verder?
Juist in deze crisistijd is de zet van werkgevers heel kwalijk. Niemand is in deze tijd gebaat bij onrust. Het CNV wil daarom vanaf 1 oktober het kabinet en de Tweede Kamer overtuigen dat het een betere oplossing heeft voor het financiële en participatieprobleem dan het eenvoudigweg verhogen van de AOW leeftijd. Voor ons moet keuzevrijheid voorop staan. Wie dat wil moet met 65 kunnen stoppen met werken. Wie langer wil werken, moet ook langer kunnen werken. Een systeem met keuzevrijheid past bij deze tijd en zal mensen meer stimuleren om zelf na te denken over wanneer zij willen stoppen dan wanneer hen een leeftijdsgrens wordt opgelegd.

---