Vrije Universiteit Amsterdam

Het sturen van wetenschap. Sociale Wetenschappen in bedrijf


* Startdatum: 02-10-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Het sturen van wetenschap. Sociale Wetenschappen in bedrijf


* Plaats: Aula


* Spreker: prof.dr. P.G. Klandermans


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Afscheidscollege

Het wetenschapssysteem in Nederland functioneert in het nadeel van de sociale wetenschappen en de NWO-evaluatie Commissie constateert dat er sprake is van structurele onderfinanciering van de sociale wetenschappen. Dit zegt Bert Klandermans in zijn afscheidsrede `Het sturen van wetenschap. Sociale Wetenschappen in bedrijf'.

Dit heeft alles te maken met de onderfinanciering van alle onderzoek. De sociale wetenschappen worden echter extra getroffen. De middelen voor onderzoek zijn uitermate scheef verdeeld over de bèta-, alfa-, en gammadomeinen. De beoordelingsprocedures van NWO/MaGW zijn zodanig dat er geen verband is tussen de kwaliteit van de onderzoeker en zijn kans van slagen. Systemen om de kwaliteit van onderzoek en onderzoekers te bepalen werken slecht in het geval van de sociale wetenschappen zegt Klandermans. De meest gebruikte database voor outputregistratie -het `Web of Science'- geeft aantoonbaar een vertekend beeld van de sociale wetenschappen. Tellingen van extern gefinancierde euro's, publicaties en citaties vertekenen het beeld.

Dit alles benadeelt de sociale wetenschappers volgens Klandermans. Waarom protesteren ze daar niet tegen? Sociale wetenschappen zijn nog in belangrijke mate een individualistisch bedrijf. Daarbij komt dat het wetenschapssysteem zich graag definieert als een meritocratie waarin kwaliteit beloond wordt. Onder die omstandigheden krijgt onderfinanciering het aanzien van individueel falen in plaats van een gedeelde grief, wat protest belemmert. Valt er onder die omstandigheden nog wel te sturen? Het voorbeeld van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU laat zien dat nadelige omstandigheden ten spijt een op verbetering gericht beleid effect kan sorteren. De afgelopen acht jaar is op elke denkbare parameter een aanzienlijke verbetering gerealiseerd. Niettemin zou het een kwestie van rechtvaardigheid zijn als de omstandigheden ten voordele van de sociale wetenschappen veranderden.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam