Achterpad in Dorp duurzaam verlicht
30/09/2009 16:28
Stichting Vestia Groep
Vanaf vrijdag 2 oktober wordt het achterpad tussen de woningen aan de Van Ostadestraat en de Frans Halsstraat in Zoetermeer-Dorp op een duurzame manier een stukje veiliger gemaakt. Die dag begint aannemer Van der Spek uit Benthuizen in opdracht van Vestia Zoetermeer met het plaatsen van vijf lantaarnpalen met ledlampen. De ledlampen werken op zonne-energie. Zodoende functioneert de nieuwe verlichting onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Het betreffende achterpad is nu nog onverlicht en er liggen geen elektriciteitskabels. Reden voor Vestia om juist hier de nieuwe, duurzame lantaarnpalen uit te proberen.
Alternatief
"Het achterpad tussen de Van Ostadestraat en Frans Halsstraat is een van de weinige onverlichte achterpaden van Vestia. Daar wilden we verandering in brengen. Omdat hier geen stroomvoorziening aanwezig is en de aanleg daarvan veel geld kost, zijn we gaan kijken naar alternatieven", vertelt Dimitri Bloemen, medewerker Vastgoedbeheer bij Vestia Zoetermeer. "De techniek van ledverlichting in combinatie met zonnepanelen is niet nieuw. Maar de toepassing in lantaarnpalen komt nog niet vaak voor. Wij gaan het nu uitproberen in het achterpad tussen de Van Ostadestraat en de Frans Halsstraat. Als het goed bevalt, is het denkbaar dat we deze vorm van duurzame verlichting op meer plekken gaan toepassen."
50.000 uur licht
De lantaarnpalen worden geleverd door het Zoetermeerse bedrijf Delgro International BV. In elke lantaarnpaal zitten twaalf ledlampen die samen goed zijn voor 50.000 uur lichtopbrengst. Verder is elke lichtmast uitgerust met een zonnepaneel. De zonne-energie die deze panelen opwekken, wordt opgeslagen in een accu in de mast. Nadat deze week is gewerkt aan de fundering, kunnen de lantaarnpalen vanaf vrijdag worden geplaatst.
Voorop in duurzaamheid
Het plaatsen van de duurzame lichtmasten staat niet op zichzelf. Vestia vindt dat zij als woningcorporatie de maatschappelijke plicht heeft om voorop te lopen als het om duurzaamheid gaat. De keuze voor dit soort nieuwe technieken beperkt de belasting van het milieu en spaart schaarse grondstoffen.