Universiteit Twente

Infectieziekten bestrijden met een internetsite

Maatregelen om besmetting met infectieziekten in de zorg te voorkomen zijn uitgewerkt in dikke protocollen. Het zoeken naar de juiste informatie in die protocollen kost (te) veel tijd. Bovendien vindt verzorgend personeel in de protocollen vaak niet het juiste antwoord, zo blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschapster Fenne Verhoeven. Ze zocht naar een betere methode om de informatie uit de protocollen te ontsluiten en ontwikkelde een site die besmetting met de ziekenhuisbacterie (MRSA) moet voorkomen. Haar methode is ook bruikbaar voor andere (infectie)ziekten. Verhoeven promoveert op 2 oktober aan de faculteit Gedragswetenschappen van de Universiteit Twente op haar onderzoek.

Gemiddeld één op de tien Europeanen loopt tijdens een behandeling in een ziekenhuis een ziekenhuisbacterie als MRSA op. In Nederland is het risico gelukkig kleiner, maar nog steeds raakt drie procent van de patiënten besmet. Dit leidt in Nederland jaarlijks tot circa 1800 tot 3000 vermijdbare sterfgevallen.

Om besmetting met de ziekenhuisbacterie te voorkomen hanteert elk ziekenhuis een uitgebreid protocol, variërend van 50 tot wel 150 pagina's. Hierin staat tot in detail omschreven hoe de verzorger om moet gaan met mensen die (mogelijk) besmet zijn.

Fenne Verhoeven van de Universiteit Twente onderzocht hoe de verschillende protocollen in de praktijk worden gebruikt. Ze kwam tot de conclusie dat het verzorgend personeel in de helft van de gevallen de gezochte informatie niet terug kan vinden in de protocollen. Als het de informatie wel vond, kostte het doorgaans veel tijd (gemiddeld zes minuten).

Website

Verhoeven ontwikkelde daarom een website (www.mrsa-net.nl) waar de informatie, in tegenstelling tot de protocollen, gestructureerd wordt aangeboden, in de vorm van vragen en de bijbehorende antwoorden. Dit blijkt goed te werken. In 90 procent van de gevallen vond het verzorgend ziekenhuispersoneel het antwoord op zijn vraag. Bovendien vond het het antwoord veel sneller (binnen twee minuten in plaats van in zes minuten).

De informatie op de site is gebaseerd op de officiële, nationale richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie en het RIVM. Nadeel van de site is dat informatie die specifiek is voor een individueel ziekenhuis, zoals de plaats waar de desinfecterende zeep en de mondkampjes liggen, niet is opgenomen in het algemene protocol. Daarom wordt de site in de toekomst voor specifieke ziekenhuizen of andere zorginstellingen, op verzoek aangevuld met specifieke informatie voor die instelling.

De site is overigens niet alleen bestemd voor zorgprofessionals, maar bevat ook een gedeelte om het algemene publiek over besmetting en de voorkoming ervan te informeren.

Eén systeem

De site is nu specifiek ontwikkeld om verspreiding van de MRSA-bacterie te voorkomen, maar de methode is ook geschikt om protocollen voor andere infectieziekten zoals de Mexicaanse Griep, HIV, Hepatitis C, inzichtelijker te maken. Verhoeven wil daarom één systeem ontwikkelen dat alle richtlijnen voor infectieziekten kan hosten. Na haar promotie zal ze hier aan verder werken.