Technische Universiteit Delft

Publieke waarden

door M&C

Promotie van dhr. B.M. Steenhuisen: "Competing public values. Coping strategies in heavily regulated utility industries"

02 oktober 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. B.M. Steenhuisen | bestuurskundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.mr.dr. E.F. ten Heuvelhof TBM
coprom. | Dr. M.J.G. van Eeten UHD-TBM

Competing public values. Coping strategies in heavily regulated utility industries

Sinds de liberalisering van infrastructuursectoren houden vele publieke toezichthouders, ministeries, raden en kamers de nieuwe infrastructuurbedrijven scherp in de gaten. Zodra het publieke belang in het geding lijkt, bijvoorbeeld als zich incidenten voordoen, heeft de overheid een breed instrumentarium om de bedrijven, indien nodig, tot maatschappelijk gewenste prioriteiten te dwingen. Het is alleen vrij ondoorzichtig welke effecten de vele externe interventies van de overheid voor diverse publieke belangen momenteel sorteren.

Deze studie neemt drie infrastructuurbedrijven onder de loep, NS, ProRail en ENEXIS, en gaat na hoe deze bedrijven streven naar vele publieke waarden tegelijkertijd. Diverse spanningen tussen publieke waarden blijken zich voor te doen in de operationele processen. Deze studie laat zien hoe planners, managers en operationele medewerkers met deze spanningen omgaan in hun dagelijks werk en ze uiteindelijk weten te neutraliseren. Terwijl strategische afdelingen systematisch plannen en projecten optuigen en de uitvoerende afdelingen hun taken invullen, laten de bedrijven ook veel moeilijke afwegingen impliciet en ongemerkt plaatsvinden. Het is verrassend te zien hoe succesvol organisaties desalniettemin lijken te zijn. Toch vormt deze situatie een fundamenteel dilemma, tussen de noodzaak voor ruimte de strijdigheden in de operatie op te lossen zonder deze te managen en de noodzaak voor verantwoording naar externe toezichthouders.

Dit boek helpt infrastructuurbedrijven hun strategieën te expliciteren die hen momenteel in staat stellen vele inconsistenties tussen de eisen in hun omgeving te neutraliseren. Om deze strategieën te ondersteunen dienen de bedrijven hun feedback op deze conflicten anders, minder formeel te organiseren. De toezichthoudende overheidsinstanties leren van dit boek waarom hun normgerichte feedback hen momenteel niet in staat stelt de effectiviteit van hun interventies te borgen. Sterker nog, de optelsom van deze interventies heeft het gevaar in zich de operationele vrijheid van infrastructuurbedrijven dusdanig in te perken tot ze niet meer in staat zijn de vele inherente strijdigheden tussen publieke waarden het hoofd te bieden

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.