Woonbond


Persbericht

Woonbond en LSA willen zekerheid over de wijkaanpak

De problemen met de financiering van de wijkaanpak dreigen er toe te leiden dat een aantal Eindhovense corporaties hun speciale inzet in de krachtwijken staakt. Dit omdat het geld vanuit de wijkheffing (75 miljoen euro) al anderhalf jaar niet wordt uitgekeerd. De Woonbond en het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) vinden dat de bewoners van aandachtswijken niet de dupe mogen worden van het gesteggel tussen de corporaties en minister Van der Laan (WWI): De wijkaanpak moet in álle veertig wijken doorgaan en de minister moet zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de financiering.

Woonbond en LSA wijzen erop dat de solvabiliteit van de Eindhovense corporaties uitstekend is, wat het onbegrijpelijk maakt dat die corporaties hun medewerking aan de wijkaanpak willen beëindigen. Cijfers van de financieel toezichthouder wijzen uit dat de betreffende corporaties gezamenlijk beschikken over een eigen vermogen van ongeveer een miljard euro in 2012. De onzekerheid over het ontvangen van enkele miljoenen uit de wijkheffing is volgens Woonbond en LSA volstrekt onvoldoende reden om de wijkaanpak te staken.

Voor de wijkaanpak stelt het rijk gedurende tien jaar jaarlijks 300 miljoen euro beschikbaar. De corporaties hebben toegezegd gezamenlijk 250 miljoen euro per jaar in te brengen, waarvan 75 miljoen euro via de wijkheffing wordt opgebracht door de corporaties buiten de aandachtswijken. Met dit geld ondersteunt de sector dus corporaties die hun opgave in de wijkaanpak moeilijk kunnen financieren.

In 2008 hebben de corporaties daadwerkelijk 75 miljoen euro gestort in het landelijke fonds voor de aandachtswijken, maar bij de uitbetaling voor gestarte projecten is een kink in de kabel gekomen. Een groot aantal betalende corporaties heeft namelijk bezwaar gemaakt tegen de heffing en er is in Brussel een procedure gestart. De overheveling van gelden van de ene naar de andere woningcorporatie, als gevolg van het tussenschakelen van een centraal fonds, zou als "staatssteun" kunnen worden aangemerkt.

Woonbond en LSA vinden dat de minister zo snel mogelijk duidelijkheid moet geven over de voortgang en financiering van de wijkaanpak. De wijkaanpak is ingezet voor tien jaar en daar moeten alle partijen aan worden gehouden. Deze langetermijnafspraak zorgt voor vertrouwen. Alleen zo kunnen de beoogde doelen in de wijken worden gerealiseerd.

V09.1439.PR
Amsterdam, Utrecht, 1 oktober 2009