Gemeente Utrecht

Mondelinge Vragen naar aanleiding van artikel "lucht viezer van vies" in AD en het rapport "Stop het Schoonrekenen"

Afgelopen zaterdag verscheen het artikel "Lucht viezer dan vies" in het Algemeen Dagblad. In dit artikel wordt onder andere professor Brunekreef van de universiteit Utrecht aan het woord gelaten. In dit artikel stelt professor Brunekreef, dat bij de gemeten waarden op het busstation, dat zelfs mensen die er maar kort zijn, een verhoogd risico lopen. ,,Kortdurende blootstelling kan leiden tot luchtwegvernauwing, te vergelijken met astma-aanvallen, maar ook tot veranderingen in het functioneren van hart en bloedvaten. Dat kan in extreme gevallen leiden tot hartinfarcten,'' stelt hij. Ook op andere locaties komt de luchtkwaliteit ruim boven de norm, zo blijkt uit de metingen van Buro Blauw.

Op dezelfde dag werd ons rapport "Stop het Schoonrekenen" openbaar gemaakt. In dit rapport wordt geconcludeerd dat als de metingen van Buro Blauw worden vergeleken met de berekeningen van de gemeente dat de grote verschillen niet op toeval berust kunnen zijn. Ook worden in dit rapport een aantal aanbevelingen gedaan.

Op 29 september heeft het college laten weten dat zij voornemens is om op 6 oktober een collegebesluit te nemen over het ontwerpraadsvoorstel ALU, dit betekent dat de contouren van dit collegebesluit nu wel duidelijk moeten zijn.

Naar aanleiding van het bovenstaande heeft de SP de volgende vragen:


1. Heeft u kennis genomen van het artikel "Lucht viezer dan vies" in het AD en van het rapport "stop het schoonrekenen" van mijn fractie?


2. Wordt er in het voorliggende collegebesluit extra maatregelen getroffen in verband met de situatie op het busstation?


3. Worden de aanbevelingen van het rapport "Stop het Schoonrekenen" integraal overgenomen in het voorliggende collegebesluit?

M.E.J. Eggermont (SP)

---- --