Gemeente Apeldoorn

1-10-2009

Onderzoekers grafheuvelproject in Apeldoorn winnen SIKBeker

Het onderzoek naar grafheuvels in Apeldoorn is deze week in de prijzen gevallen met de SIKBeker van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsnorm Bodembeheer. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Apeldoorn en de Faculteit der Archeologie van de Rijksuniversiteit Leiden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De SIKB roemt de samenwerking tussen de verschillende partijen. Volgens de jury maken de onderzoekers gebruik van vele vooruitstrevende technieken die aantoonbaar nieuwe inzichten opleveren.

De SIKB roemt ook het onder de aandacht brengen van het grafheuvelproject onder de inwoners van Apeldoorn. Uit het juryrapport: "Naast alle wetenschappelijke rendement dat het project oplevert, is het maatschappelijke rendement ongekend te noemen. Publicaties in (landelijke) dagbladen en de aandacht van de TV voor dit onderwerp geven dit sprekend weer. Daarnaast is er veel aandacht voor informatieverstrekking via website en brochures. Dit is de manier om archeologie bij het brede publiek bekend en geliefd te maken."

In Apeldoorn liggen de oudste grafheuvels van Nederland. De eerste werden rond 3000 voor Christus aangelegd. In juni 2007 hebben de partijen een intentieverklaring ondertekend tot het ontwikkelen en uitdragen van kennis omtrent de grafheuvelcultuur binnen haar landschappelijke context in Nederland en de gemeente Apeldoorn in het bijzonder. Deze samenwerking krijgt iedere zomer zichtbaar vorm in een veldonderzoek naar grafheuvels in Apeldoorn. De rest van het jaar wordt achter de schermen (voornamelijk op de Universiteit Leiden) aan de uitwerking van het onderzoek gewerkt. Het onderzoek naar grafheuvels in Apeldoorn is nog interessanter omdat de onderzoekers ook kijken naar het terrein om de grafheuvels heen. Er is in Europa namelijk zelden onderzoek gedaan naar het landschap waarin de heuvels zijn opgeworpen.

De andere twee genomineerden voor de prijs waren Team Onderwaterarcheologie (Periplus-Archeomare, ADC en SUBcom) en Team PASTA (VU, UvA, Vriens Archeo Flex). Team Onderwaterarcheologie wist de jury te imponeren met de berging van een 16e eeuws schip in Amsterdam. De andere genomineerde verzorgt na- en bijscholingscursussen voor mensen die in het archeologisch werkveld werkzaam zijn.