Gemeente Venray


Venray investeert in jongeren

De gemeente Venray wil dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Jongeren die niet naar school gaan of werk hebben, kunnen van de gemeente Venray vanaf 1 oktober een zogenaamd `werkleeraanbod' krijgen. Pas als jonge mensen een opleiding, een baan of allebei hebben, kunnen ze een aanvullende uitkering krijgen. De gemeenteraad van Venray stelt hierover regels vast in september.

De regering wil niet dat jongeren zonder diploma of zonder werkervaring thuis zitten. Daarom geldt er per 1 oktober 2009 een nieuwe wet: Wet investeren in jongeren (WIJ). Met deze wet probeert de regering zoveel mogelijk jongeren aan een goede opleiding en een goede baan te helpen. Juist als je jong bent is het belangrijk dat je je school afmaakt en werkervaring opdoet. Met een diploma of werkervaring heb jonge mensen meer kans een goede baan te vinden. Nu en in de toekomst.

Gemeente bepaalt

Jongeren kunnen het leerwerkaanbod aanvragen bij het jongerenloket van het UWV Werkbedrijf in Venray. Daar kijken ze naar opleiding en eventueel werkervaring en naar geschikte banen. Als er een geschikte baan is, kan de jongere meteen solliciteren. Is er geen betaald werk dan volgt een werkleeraanbod. De inhoud hangt af van de voorkeur en de wensen van de aanvrager, maar ook van wat de gemeente nodig vindt en kan aanbieden. Jongeren kunnen leren voor een gewoon vak en daarin stage lopen of werken. Ze kunnen bijvoorbeeld leren voor loodgieter of timmerman of een opleiding volgen in de horeca en tegelijk meewerken in een kantine. De gemeente probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de jongere, maar bepaalt uiteindelijk het aanbod. Het kan dus ook iets anders zijn dan wat de jongere zelf wil.

Voor een WIJ-uitkering komen jongeren alleen in aanmerking als ze minimaal 18 jaar zijn en met hun werk op leiding niet genoeg verdienen om van te leven. De uitkering is altijd een aanvulling op de eigen inkomsten.

`Investeren in de toekomst'

Burgemeester en Wethouders zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet. Wethouder Twan Jansen benadrukt het belang van een goede opleiding en werkervaring: "Investeren in een goede opleiding en werkervaring is niet alleen goed voor de Venrayse jongeren zelf maar ook voor de samenleving. We hebben over niet al te lange tijd een enorm tekort aan goede arbeidskrachten in onze regio. Door nu te investeren in jongeren, investeren we in de toekomst van ons allemaal."

Voor de uitvoering vraagt het college de gemeenteraad om in te stemmen met een aantal voorgestelde regels. De raad vergadert op 29 september over de regels van de Wet investeren in jongeren.

Publiekstekst raadpleegbaar

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een publiekstekst gemaakt over de Wet investeren in jongeren.