Start advies- en meldpunt ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid
Een initiatief van de Whiplash Stichting Nederland en de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid
Op 1 oktober '09 gaat het advies- en meldpunt van start waar mensen met whiplash en ME/CVS terecht kunnen met vragen over ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheidskeuringen en bezwaar- of beroepsprocedures. Tevens kunnen zij hier hun ervaringen melden. Deze meldingen worden ingezet ter verbetering van arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen. Het advies- en meldpunt is op werkdagen van 9.00-13.00 uur bereikbaar op telefoon 050 549 29 06. Melden van ervaringen kan telefonisch, maar ook via
Mensen met ME/CVS en whiplash stuiten in contacten met een bedrijfs- of keuringsarts op vergelijkbare knelpunten. Over beide aandoeningen bestaan nogal wat vooroordelen en misverstanden. Bij het vaststellen van beperkingen en van arbeidsmogelijkheden is er vaak een groot verschil tussen het oordeel van de bedrijfs- of keuringsarts en wat iemand zelf ervaart. De uitkomst van de keuring komt dan ook lang niet altijd overeen met de reële mogelijkheden om te werken. De uitslag is wél heel bepalend voor de inkomenspositie en voor het verdere toekomstperspectief.
Uit ervaring blijkt dat een goede voorbereiding op het gesprek met de bedrijfs- of keuringsarts helpt duidelijk te maken welke gevolgen de aandoening voor iemand heeft en tot welke beperkingen dit leidt. Ook bij bezwaar- en beroepsprocedures is goede voorbereiding essentieel.
Het advies- en meldpunt kan hierbij informatie geven en hulp bieden.
Via het advies- en meldpunt worden daarnaast ervaringen verzameld over hoe de keuringen in de praktijk bij whiplash- en ME/CVS-patiënten verlopen. Deze informatie wordt gebruikt om knelpunten in kaart te brengen en voorstellen te ontwikkelen voor verbetering van de begeleiding en van de keuringspraktijk.
Het advies- en meldpunt is een onderdeel van het samenwerkingsproject "Kennis en kracht: samen naar een betere keuringspraktijk", waarvoor de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid en de Whiplash Stichting Nederland tot eind 2012 subsidie ontvangen van het ministerie van VWS.
Beide organisaties hebben al jarenlang ervaring met voorlichting en belangenbehartiging op het gebied van ziekte, werk en inkomen.