Ingezonden persbericht


Teylers Museum en Athenaeum Boekhandel presenteren:

James Moore over Darwins nobele streven

Lezing in Teylers Museum op donderdagavond 1 oktober 20.15 uur

"Als u dit jaar één Darwinboek wilt lezen, lees dan dit." "Een nieuwe visie op de architect van de evolutietheorie." "Een prachtig boek." En: "Sublieme research". Het zijn enkele citaten uit recensies van Darwins nobele streven, het nieuwe boek van James Moore en Adrian Desmond. Ook hun vorig boek, Darwin. De biografie, is vol lof ontvangen. NRC schreef daarover: "Als bron over het leven van Darwin en diens relatie tot zijn tijd kan Darwin niet krachtig genoeg worden aanbevolen. (...) een boek dat leest als een roman en van begin tot eind boeit." Op donderdagavond 1 oktober, om 20.15 uur, werpt auteur en Darwin-expert James Moore nieuw licht op het leven van Darwin en zijn evolutietheorie in de Gehoorzaal van Teylers Museum.

James Moore verklaart tijdens zijn lezing hoe Darwins afschuw van de slavernij ten grondslag heeft gelegen aan zijn zoektocht naar de oorsprong van de mens en de evolutietheorie. Moore doet dit aan de hand van onderzoek naar tal van nieuwe bronnen als dagboeken, brieven, notitieboekjes en logboeken. De avond wordt ingeleid en begeleid door Alexander Reeuwijk. De voertaal is Engels. Kaarten voor de avond à 7,- zijn te koop aan de kassa's van Teylers Museum en Athenaeum Boekhandels in Haarlem en Amsterdam.

James Moore bestudeert al dertig jaar het leven en werk van Darwin. Hij is verbonden geweest aan Harvard en Cambridge University. Momenteel doceert hij aan de Open University. Alexander Reeuwijk is reisschrijver en fotograaf. Sinds enkele jaren publiceert hij in bekende Nederlandse reismagazines en dagbladen als AZIË magazine, Ontdek Afrika en Het Parool. Vorig jaar verscheen in samenwerking met Teylers museum zijn boek Van atlas tot routeplanner over de Atlas Major van de gebroeders Ottens.

De lezing is een samenwerking van Teylers Museum en Athenaeum Boekhandel. Vorig jaar werd voor het eerst een voordracht georganiseerd door beide instellingen. Jonathan Israel vertelde toen over de actualiteit van de Verlichting.

Datum en tijd lezing James Moore : 1 oktober 2009, 20.15 uur Locatie : Teylers Museum, de Gehoorzaal Adres Teylers Museum : Spaarne 16, Haarlem, tel. 023-516 09 60 Adres Athenaeum Boekandel : Gedempte Oude Gracht 70, 2011 GT Haarlem / Spui 14-16, 1012 XA Amsterdam
Internet : www.teylersmuseum.nl en www.athenaeum.nl




Ingezonden persbericht