Ingezonden persbericht


Kennisatelier GeestKrachtige steden
'Volwaardig of..afgeschreven'

DEN HAAG, 25 september 2009 - Op 1 oktober 2009 organiseert Nicis Institute in opdracht van en in samenwerking met ZonMw het kennisatelier Geestkrachtige steden; volwaardig of..afgeschreven in Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.

Iedere gemeente kent het probleem; de steeds groter wordende een groep (langdurig) psychiatrische patiënten die men niet wil afschrijven, maar juist wil ondersteunen. Bijvoorbeeld zodat ze mee kunnen doen in hun buurt, hun werk kunnen behouden of minder problemen veroorzaken voor zichzelf en hun omgeving. Op welke wijze kun je er als bestuurder en beleidsmaker voor zorgen dat ook deze mensen participeren en het gevoel hebben er volwaardig bij te horen.

Het ZonMw-programma 'GeestKracht' heeft een aantal interventies opgeleverd die gemeenten kunnen gebruiken.
. Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB)
. Assertive Community Treatment (ACT)

. Lotgenotengroepen

. Individuele plaatsing en steun

Doelgroep voor deze (discussie)bijeenkomst zijn beleidsmakers en bestuurders van alle steden en het Rijk die zich bezig houden met public health, de WMO, opvang & verslavingszorg, werk & inkomen etc.

Programma:

11.45 - 12.30 uur Inloop met lunch
12.30 - 12.45 uur Opening door Hans van Daalen, wethouder Amersfoort 12.45 - 13.10 uur Jaap van Weeghel, directeur Kenniscentrum Rehabilitatie 13.10 - 13.35 uur Ellen de Haan, beleidsmedewerker Langdurige Zorg GGZ Nederland 13.35 - 14.00 uur Hanneke Henkens, rehabilitatiedeskundige en projectleider MMS en ervaringsdeskundige GGzE
14.00 - 14.30 uur Pauze
14.30 - 16.45 uur Diverse workshops
16.45 17.15 uur Borrel, tevens aansluiting en terugkoppeling lessen uit workshops

De thema 's van de workshops zijn onder andere vormen van hulpverlening door multidisciplinair team, opzetten en begeleiding door verpleegkundigen, ondersteuning en realisatie van toekomstwensen op gebied van wonen, weken, leren, dagbesteding en sociale contacten en individuele begeleiding naar betaald werk op basis van IPS methode.

Noot voor de redactie /