Gemeente Almere

Almere wil opschaling particulier opdrachtgeverschap


01-10-2009

Bouwactiviteiten keet HK De 3e tranche van het door minister Van der Laan ingestelde stimuleringsbudget, zou (deels) moeten worden besteed aan het opschalen van particulier opdrachtgeverschap en inhoudelijke ondersteuning van gemeenten bij de implementatie ervan. Dat bepleit de Almeerse wethouder Adri Duivesteijn in een brief, die vandaag aan de leden van de Tweede Kamer wordt aangeboden. Dit geld kan worden gebruikt om een interdisciplinair expertteam in te stellen, en/of om het programma `IkbouwbetaalbaarinAlmere' (IbbA) uit te breiden naar de secundaire doelgroep.

Terwijl institutionele partijen bouwprojecten uitstellen of afstellen, worden de kavels voor particulier opdrachtgeverschap wél verkocht en bebouwd, schrijft Duivesteijn. De Almeerse praktijk, waar de gemeenste sinds de start van het programma `IkbouwmijnhuisinAlmere' sterk inzet op de implementatie van deze andere manier van stedenbouw, bewijst dat particulieren zich niet laten weerhouden door de kredietcrisis. Duivesteijn: "Sinds de start van het programma zijn zo'n 800 kavels verkocht. Daarmee vertegenwoordigt particulier opdrachtgeverschap inmiddels een substantiële en nog steeds groeiende bouwstroom."

Deze resultaten vormden aanleiding Van der Laan te vragen een deel van het stimuleringsbudget woningbouw in te zetten voor het opschalen van particulier opdrachtgeverschap. In de 1e en 2e tranche is daar echter niet voor gekozen. In aanloop naar de 3e tranche, pleit Almere er opnieuw voor de `bouweconomie van onderop' te ondersteunen. Een bouweconomie die niet geënt is op de grote schaal, maar waarin kleinschalige aannemers, architecten en ontwikkelaars maatwerk en een hogere kwaliteit leveren.

In de brief doet Duivesteijn twee concrete voorstellen. Allereerst wordt gesuggereerd een interdisciplinair, landelijk inzetbaar expertteam te vormen. Dit team bestaat uit deskundigen uit gemeenten waar reeds ervaring is opgedaan met (verschillende vormen van) particulier opdrachtgeverschap, zoals Enschede, Amsterdam, Bladel en Almere. Zo'n expertteam deelt kennis en kunde met gemeenten die nog geen ervaring hebben met particulier opdrachtgeverschap, maar dit wel willen faciliteren.

Daarnaast kan het aantal betaalbare kavels worden uitgebreid. `IkbouwbetaalbaarinAlmere', de regeling die mensen met een inkomen tot EUR36.000 bruto per jaar de mogelijkheid biedt een eigen huis te bouwen, blijkt een groot succes. In slechts enkele weken tijd werden alle IbbA-kavels verkocht. Door deze regeling uit te breiden naar de secundaire doelgroep - mensen met een inkomen dat net iets hoger ligt
- kan de vraag vanuit de markt nog beter worden beantwoord.

Het appèl dat de Tweede Kamer vandaag ontvangt, is niet nieuw. Duivesteijn is al jaren voorvechter van een andere manier van stedenbouw. "Het is vreemd dat wij overal een mening over hebben, maar als het gaat om de bouw en inrichting van een eigen woning - toch één van de elementaire dingen in het leven - lijken we genoegen te nemen met wat ons van hogerhand wordt opgelegd. Het is tijd voor een cultuuromslag."