FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: handboeken contractvervoer veel te vrijblijvend

De handboeken `aanbesteden in contractvervoer' zijn volgens FNV Bondgenoten een mooi initiatief, maar helaas wel te vrijblijvend om de problemen op te lossen voor de gebruikers en de werknemers in het leerling-, ouderen-, gehandicapten- en ziekenvervoer. Zo is er te weinig aandacht voor het betrekken van gebruikers van contractvervoer bij de aanbesteding.
Bestuurder Remko Mast van FNV Bondgenoten: "Ik had liever gezien dat gebruik van de handboeken in wetgeving wordt verankerd. Nu moeten we er op andere manieren voor zorgen dat de boeken bij alle aanbestedingen gebruikt gaan worden". Hij denkt aan twee maatregelen die het gebruik kunnen stimuleren. In de eerste plaats grootschalige monitoring. Ondanks plannen van de betrokken ministeries in die richting, gaat FNV Bondgenoten zelf ook bij gebruikers en werknemers te rade over de kwaliteit van het contractvervoer en naleving van de arbeidsvoorwaarden.
Een tweede maatregel die de bond voorstelt, is dat belangenorganisaties meer bij aanbesteding betrokken moeten worden. Nu worden nog slechts in amper 20% van de aanbestedingen gebruikers en werknemers bij het proces betrokken. De ministeries moeten daarom een bedrag van EUR1,5 miljoen beschikbaar stellen voor belangenorganisaties, zodat die veel beter en frequenter hun werk kunnen doen richting de aanbestedende partijen.

Dat de handboeken er nu zijn, is voor een belangrijk deel aan FNV Bondgenoten te danken. De bond zocht twee jaar geleden enkele malen de publiciteit via actualiteitenrubriek NOVA met een aantal schrijnende misstanden in het leerling-, zieken en gehandicaptenvervoer. En een jaar geleden kwam de bond met een zwartboek. De kamervragen die voortvloeide uit de media-aandacht, deden de ministeries toezeggen met maatregelen te komen. De bond was ook inhoudelijk nauw betrokken bij het tot stand komen van de handboeken.

Contractvervoer is een verzamelnaam voor zittend ziekenvervoer, AWBZ-vervoer, leerlingenvervoer, Wmo-vervoer, bovenregionaal vervoer gehandicapten (Valys) en collectief vraagafhankelijk vervoer (Regiotaxi ook voor de ov-reiziger).