ABVAKABO FNV

Teleurgesteling over pilots sociale werkplaatsen

In de nieuwsbrief van 19 mei 2009 hebben wij gemeld dat staatssecretaris Klijnsma van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door middel van pilots (proefprojecten) wil gaan onderzoeken hoe de voorstellen voor de toekomst van de SW in de praktijk zullen uitpakken. Inmiddels heeft zij een plan van aanpak voor de pilots gepresenteerd. De eerste pilots moeten nog dit najaar van start gaan en zullen duren tot eind 2012.

ABVAKABO FNV, de vakcentrale FNV, de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad en de Landelijke Cliëntenraad hebben in een brief gezamenlijk gereageerd op het plan van aanpak. Hierin hebben wij aangegeven teleurgesteld te zijn over de plannen.

De belangrijkste punten waarmee wij het oneens zijn:
* Beloningssystematiek
Gedurende langere tijd werken onder het wettelijk minimumloon en zonder pensioenvoorziening vinden wij uit principe onjuist.
* Werkgeversaanpak
De aanpak om structureel meer arbeidsplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking te krijgen vinden wij onvoldoende overtuigend.
* Dienstverlening Werkpleinen
Wij vinden dat er geen aandacht is voor de vraag hoe werkzoekenden ondersteund kunnen worden bij de eigen zoektocht naar werk.
* Samenvoeging doelgroepen
Samenvoeging van groepen mensen die om verschillende redenen werkloos zijn, vinden wij niet wenselijk, omdat de meest zwakken dreigen verdrongen te worden door de mindere zwakken.

Meer informatie
Reactie op het plan van aanpak pilots
Persbericht ministerie van SZW d.d. 6 juli 2009


01-10-2009, Sociale werkvoorziening | Meer over: sociale_werkvoorziening

+ Geen reacties