A&F Agrotechnology & Food Innovations
1 okt 2009
Instituut voor Voedselveiligheid (RIKILT) en het Laboratorium voor
Fysische chemie en kolloïdkunde, beide onderdeel van Wageningen UR,
hebben een nieuwe real time test ontwikkeld voor de detectie van
antibiotica in de voedselketen. Met de test kunnen verschillende
antibiotica tegelijkertijd en snel gemeten worden in voeding.
Het grootschalig gebruik van antibiotica in met name de veehouderij is
een serieus risico voor consumenten. Enerzijds vanwege de toenemende
antibioticaresistentie maar ook omdat restanten van antibiotica in
levensmiddelen terecht kunnen komen. In de voedingsmiddelenindustrie
is daarom grote behoefte aan meetmethodes die verschillende
antibiotica tegelijkertijd kunnen aantonen. In eerder ontwikkelde
methodes was het gelijktijdig real time meten van verschillende
antibiotica nog niet mogelijk.
De nieuwe methode brengt hier verandering in. De test is gebaseerd op
de binding van antibiotica aan zogenaamde spots van verschillende
antilichamen, specifieke bindingseiwitten, op een sensorchip. De
meting kan real time plaatsvinden, is geautomatiseerd en de methode
heeft een grote capaciteit. Momenteel kunnen 7 âmodelâ antibiotica in
zoân 15 minuten worden gemeten. De methode werkt met de wettelijk
toegestane normen van antibiotica en is geschikt om op locatie te
gebruiken.
Naast het gelijktijdig meten van verschillende antibiotica kan de
methode ook geschikt gemaakt worden om andere stoffen te detecteren.
Hierdoor kan in 1 meting een âcompleetâ beeld van een voedingsmiddel
verkregen worden. De ontwikkeling van deze biosensor levert zo een
belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van een nieuwe generatie
analytische technieken waarmee voedselveiligheid sneller, goedkoper en
completer gemeten kan worden.