Gemeente Stadskanaal

Hoewel de gemeente Stadskanaal minder geld te besteden heeft dan bij de behandeling van de voorjaarsnota in mei was voorzien, willen burgemeester en wethouders de raad toch nieuwe beleidswensen voorleggen.

Zo wil het college investeren in de herinrichting van de Hoofdstraat (4,5 miljoen euro), het bouwen van een multifunctionele accommodatie in Stadskanaal Noord (4 miljoen) en de verbouw van Theater Geert Teis (3,8 miljoen).

De minder rooskleurige financiële positie in 2010 wordt onder andere veroorzaakt door het besluit om het achterstallig onderhoud van het openbaar groen en wegen weg te werken. Daarnaast werkt de lagere uitkering van het Rijk uit het gemeentefonds over 2009 door in de begroting 2010 en de meerjarenraming.

Een en ander blijkt uit de begroting 2010 en de meerjarenraming 2011-2013, die het college presenteert op basis van bestaand beleid. Nieuwe beleidswensen zijn in een aparte beleidsnota opgenomen.

Ondanks de wat minder gunstige financiële prognose, kiest het college er voor om (in totaal voor ruim 10 miljoen euro netto) te investeren. Voorgesteld wordt om dit geld deels te halen uit de reserves en deels (zo'n 3,2 miljoen euro) uit de verkoop van de aandelen Essent.

Ondanks deze investeringen blijft de lokale lastendruk in 2010 nagenoeg gelijk. B&W stellen voor om de onroerende zaak belasting (OZB) met 2% te verhogen. De tarieven voor de afvalstoffenheffing blijven gelijk aan die van 2009. Het tarief voor de rioolrechten gaat iets omlaag.

* 1 oktober 2009