Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Persbericht RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, Wageningen UR
2009-04 / 1 oktober 2009
Snelle test opsporing antibiotica
Wageningen-
RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid en het Laboratorium voor Fysische chemie en kolloïdkunde', beide onderdeel van Wageningen UR, hebben een nieuwe real time test ontwikkeld voor de detectie van antibiotica in de voedselketen. Met de test kunnen verschillende antibiotica tegelijkertijd en snel gemeten worden in voeding.
Het grootschalig gebruik van antibiotica in met name de veehouderij is een serieus risico voor consumenten. Enerzijds vanwege de toenemende antibioticaresistentie maar ook omdat restanten van antibiotica in levensmiddelen terecht kunnen komen. In de voedingsmiddelenindustrie is daarom grote behoefte aan meetmethodes die verschillende antibiotica tegelijkertijd kunnen aantonen. In eerder ontwikkelde methodes was het gelijktijdig real time meten van verschillende antibiotica nog niet mogelijk.
De nieuwe methode brengt hier verandering in. De test is gebaseerd op de binding van antibiotica aan zogenaamde spots van verschillende antilichamen, specifieke bindingseiwitten, op een sensorchip. De meting kan real time plaatsvinden, is geautomatiseerd en de methode heeft een grote capaciteit. Momenteel kunnen 7 'model' antibiotica in zo'n 15 minuten worden gemeten. De methode werkt met de wettelijk toegestane normen van antibiotica en is geschikt om op locatie te gebruiken.
Naast het gelijktijdig meten van verschillende antibiotica kan de methode ook geschikt gemaakt worden om andere stoffen te detecteren. Hierdoor kan in 1 meting een "compleet" beeld van een voedingsmiddel verkregen worden. De ontwikkeling van deze biosensor levert zo een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van een nieuwe generatie analytische technieken waarmee voedselveiligheid sneller, goedkoper en completer gemeten kan worden.